1. 07. 2020.

Председник Србије Александар Вучић уручио је у Бањалуци помоћ вредну готово 2,7 милиона евра. Приликом посете УКЦ Бањалука, где је уручио 15 санитетских возила, Вучић је истакао да то није само питање поклона, помоћи и подршке, већ је то обавеза Србије и део њене одговорности.

Цвијановић: Велика љубав станује између Србије и РС

Председница Репубике Српске Жељка Цвијановић исказала је велику захвалност Србији што препознала значај пројекта моста и ауто-пута и што ће издвојити огороман новац да би се тај велики посао завршио.

Навела је да се говорило и о новим плановима, споменувши мањи аеродром који би требало да се налази у делу РС који се налази у Херцеговини.

Захвалност и на свим учињеном до сада. Наши односи излазе из формалних оквира, између РС и Србије “станује велика љубав”, истакла је Цвијановићева.

“Нас вежу братске, пријатељске и формалне везе оличене у Споразуму о специјалним  и паралелним везама Србије и РС”, додала је председница Српске.

“Срећна сам због велике и важне посете које ће довести до боље заједничке будућности”, рекла је Цвијановићева.

Додик захвалио на донацији

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик пожелео је добродошлицу председнику Вучићу  и захвалио на донацији.

“То је велика ствар за све општине и у име тих грађана ја вам се захваљујем”, рекао је Додик.

Вучић: Договорено неколико конкретних ствари

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је договорено неколико ствари.

Вучић је рекао да се данас изашло са идејом о заинтересованости о томе да се види по ком моделу на 30-35 година да Србија изгради аеродром у Херцеговини и да управља аеродромом на 30-35 година.

“Ту профита нема, али то је од стратешког значаја. Посебно мањи авиони, то ће постати стандард, и зато је важно да градимо мрежу аеродрома, јер без обзира на изградњу ауто-пута много је времена потребно до Требиња”, рекао је Вучић.

Србија је, каже, спремна да уложи новац и запосли људе.

“Мислим да је то изузетна вест пре свега за РС, а свакао није безначајна за Србију” казао је председник Вучић.

Србија се, додаје, обавезала да додатно помогне РС око изградње ауто-пута.

“Ићи ћемо на значајну подршку за изградњу ауто-пута до Бијељине. Ми смо спремни да дамо 100 милиона евра. Надамо се да ће РС и Сарајево имати снаге. Уверен сам да ће председници Цвијановић и Додик имати снаге да наставе даље. Ми данас се обавезујемо да платимо милион евра за студентски центар ‘Никола Тесла’, павиљон број три. Србија плаћа све, ми све што се договоримо уплатимо све доједном Задовољан сам како нам иду други пројекти, од вртића, школа, домова здравља по РС, али и по БиХ”, напоменуо је председник.

Верује, наводи, да ће све посланичке групе у оба парламента подржату Закон о заштити о очувању српског језика и ћириличног писма и то “ћемо покушати да усвојимо у готово истоветном тексту”.

“Никоме нећемо да бранимо употребу неког другог писма, али ћириличко писмо је нешто што желимо посебно да сачувамо. Мислим да су то врло добре конкретне ствари”, навео је Вучић.

Напомиње да ће Србија уколико буде потребе пружити и додатну финансијску инјекцију РС.

“За нас је Дејтон свето писмо, ми смо гарант провођења Дејтонског мировног споразума и волели бисмо да ствари остану у тим оквирима”, рекао је Вучић.

Додик: Ако неко мисли да може да разговара о одвајању КиМ, онда мора и о РС

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поновио је да Косово не може бити међународно призната држава и да, ако гледамо са позиције оних који су га признали, онда би и Република Српска требало да има исти третман.

“Ми живимо у РС као држави и она има своје амбиције, страхове и заинтерсовани смо за разговоре о статусу КиМ. Верујемо да је за Србију прво државно питање Косово, али би прво у националном смислу Србије требало да буде РС и верујемо да може да се повеже та врста националног интерса”, рекао је Додик.

Навео је да да данашања посета председника Србије Бањалуци поспешује сарадњу и подиже је на виши ново.

“Разговори су били отворени, пријатељски и братски”,  рекао је Додик и навео да су се договорили да у наредних неколико месеци почне рад на Измени Закона о заштити ћирилице.

“Поред инфраструктурних пројеката, договорили смо се да у неколико наредних месеци говоримо о Измени закона заштите ћирилице, како у Србији, тако и у Републици Српској. То је природно и наше суверено право, да заштититимо своје писмо, поручио је Додик.

Вучић: Ово није питање поклона, то је наша обавеза

Председник Србије Алексанар Вучић рекао је да је посебно поносан што је данас у Бањалуци, јер Србија мора да брине о Републици Српској.

“Ово није питање поклона, то је наша обавеза, наше одговорност, јер Србија мора да брине о Српској. Србија увек мора да буде доступна и на располагању Српској. И људи у Српској уверен сам да то знају”, рекао је Вучић.

За све друге идеје које је износио Додик, наша је обавеза да чујемо и саслушамо, да видимо нешто у писаном облику, рекао је Вучић који је најавио поновни сусрет 4. и 5. августа када ће се заједнички обележити страдање Срба у војној акцији хрватске војске “Олуја”.

Одржан је и  састанак делегација РС и Србије

У Административном центру Владе Републике Српске одржан је и састанак делегација РС и Србије, на коме су конкретизовани договори и оно о чему се разговарало.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here