Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас у Шангају да се привредни раст и развој у 21. веку могу постизати искључиво у сарадњи са другим државама, а не на њихов рачун, и истакла да је Србија важно чвориште иницијативе “Појас и пут”.

Брнабић је, уз председника Кине Си Ђинпинга, председника Француске Емануела Макрона, премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса и премијера Јамајке Ендрјуа Холмса, била један од главних говорника на отварању Сајма ЕКСПО.

Премијерка је том приликом поручила да је Србија јасно и недвосмислено направила свој избор – пут мира и сарадње и општег и заједничког просперитета.

Стратешки смо опредељени да, као земља кандидат за чланство у ЕУ, свакодневно мењамо себе и непрестано градимо партнерске односе са што већим бројем држава у свету, активно радећи на решавању отворених питања у нашем региону, истакла је она.

Таква политика, како је указала, не само да је вредносно исправна, већ доноси и конкретну корист за грађане, привреду, али и партнере Србије.

Према њеним речима, Влада Србије жели да продуби сарадњу са Кином, будући да две земље деле исту економску визију 21. века – визију одрживог развоја, економске међузависности, балансиране трговине, мирољубиве и узајамно корисне сарадње.

Председница Владе је нагласила да се овогодишњи сајам у Шангају одржава у време када се светска економија и међународна трговина налазе на раскршћу, а пред свима је суштински избор између две визије, односно две парадигме међународних економских односа у 21. веку.

На једној страни је, како је навела, пут мирољубиве коегзистенције, сарадње и заједничке будућности, који подразумева даљу глобализацију, јачање економске међузависности, дијалог међу цивилизацијама, док су на другој страни протекционизам, царинске и нецаринске баријере и трговински ратови.

Уместо да заједно радимо за опште добро и удруженим снагама налазимо решења за изазове – од климатских промена, миграција до дигитализације, често бирамо да се затварамо, не комуницирамо и бежимо од проблема, у нади да ће нас они обићи, а да ће неко други морати да се бори са њима, рекла је премијерка.

За мене је то пут који ће свима нама, свакога дана, доносити више проблема и мање опште користи и благостања, уместо да сваки дан овај свет постаје боље место за живот свих нас, истакла је она.

Брнабић је изнела податке да је Србија у 2018. години  остварила стопу привредног раста од 4,4 одсто, највишу у претходној деценији, да је незапосленост више него преполовљена, јавни дуг смањен на 52 одсто БДП-а, при чему је привучено највише страних директних инвестиција од свих земаља света у односу на величину наше економије.

Управо захваљујући политици отворености и сарадње, како је додала, компаније које послују у Србији могу да под повлашћеним условима и без царина извозе своје производе како на тржиште ЕУ, тако и на тржишта држава Евроазијске економске уније и Турске.

Иако смо мала земља, по било којим параметрима неупоредива са величином, снагом и ресурсима Кине, ми делимо исти пут – пут партнерства, отворености и сарадње, уместо баријера и затварања, поручила је она.

   Према њеним речима, Кина је, са константно високим стопама привредног раста и доприносом глобалном економском расту од готово 30 одсто у 2019. години, данас најбољи пример за то да се раст и развој у 21. веку могу искључиво постизати у сарадњи са другим државама, а не на њихов рачун.

Снажно подржавамо наставак кинеске политике отварања и реформи у новој ери, која не само да доприноси даљем напредовању те земље, већ отвара низ развојних прилика за остале државе широм света, додала је премијерка.

Брнабић је поручила да је Србија одлучна да у потпуности искористи ту јединствену историјску развојну прилику, додавши да се бенефити челичног партнерства Кине и Србије осећају у свакодневним животима грађана.

Србија је, како је предочила, држава са највећим бројем пројеката и потписаних уговора са Кином у механизму сарадње „17+1″, при чему је важно чвориште на мапи иницијативе „Појас и пут”.

Премијерка је напоменула да Србија, са кинеским компанијама, ради на развоју и промоцији транспортног коридора “Europe-Asia Land-Sea Express Line” од луке Пиреј, преко Београда, до Будимпеште.

Према њеним речима, кинеске компаније, као што су Хбис, Зиђин и Линглонг, не само да доприносе реиндустријализацији Србије и регионалном инфраструктурном повезивању, већ и служе као мост међуљудске и културне сарадње наших двеју држава.

Визија Владе Србије јесте да се у годинама пред нама сарадња Србије и Кине још више продуби. Да покажемо да комплементарност наших економија, упркос разликама у величини, може да дође до изражаја и у другим областима, попут ИТ, вештачке интелигенције, роботике и дигиталне пољопривреде, навела је премијерка.

Брнабић је рекла да је Влада Србије присутна у Шангају, са бројном делегацијом, управо како би показала да две земље деле исту економску визију 21. века – визију сарадње.

У том смислу, она је додала да јој је драго због тога што је и председник Француске поделио исту визију повезивања Европе и Кине, што су добре вести и за Србију.

Премијерка је још једном честитала домаћинима 70 година просперитета Кине, уз захвалност на подршци нашем економском развоју, сарадњи и отворености за иницијативе, идеје, производе и пријатељства из Србије.

Она је поручила да јој представља велику част то што има прилику да, у име Србије, учествује на 2. кинеском међународном увозном сајму у Шангају.

Према њеним речима, Србија, као пријатељ, са пажњом прати и радује се због резултата које је Кина постигла у протеклим деценијама, а који се најбоље виде у снажном економском расту, драматичном смањењу сиромаштва и улагањима у људе.

Премијерка је, након отварања, у друштву лидера других земаља обишла сајам, који је окупио око 150 земаља и 3.000 компанија, које ће се представити на 400.000 квадратних метара изложбеног простора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here