Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Срби у Црној Гори од нових власти очекују да се третирају равноправно са другим националним заједницама, и да им се на тај начин, као и осталима, омогући да сачувају свој национални идентитет.

У Саопштењу за јавност Српског националног савјета (СНС) Црне Горе, које је потписао председник те организације др Момчило Вуксановић, каже се да ова организација „од нове власти очекује равноправан третман српског народа са другим националним заједницама, без злонамерног подразумевања да су Срби и Црногорци један народ, где Срби губе свој идентитет”.

Упозоравајући да се након парламентарних избора политичка ситуација у Црној Гори усложњава, у саопштењу се појашњава да победничко расположење замењује забринутост како да се нађе решење за демократску промену власти.

Проблем опет представљају Срби којима постојаност у Црној Гори, иако показатељи говоре да их има више од четрдесет одсто, још није призната, већ се само подразумева да постоје, истичу у СНС и питају „ако је већ тако зашто траже да постоје”.

„Као што није било довољно српских кадрова за састав Листе “За будућност Црне Горе”, тако ни сада нема српских експерата који би могли да заузму место у новој влади, а да при том не иритирају домаћу и међународну јавност”, наводи се у саопштењу и упозорава да, на другој страни, поражена власт са својим мањинским партнерима консолидује своју позицију и чини све да осујети од већине грађана у Црној Гори дуго чекани силазак са власти.

Отпор променама потврђује, како се наводи у саопштењу, и позив председника (Мила Ђукановића) да се Црна Гора брани и из шуме од својих сународника, без обзира што је она „равноправна” чланица најјачег војног савеза на свету, који гарантује неповредивост граница и система, довољно говори о том науму.

Намеру да се заустави већ започето демонтирање вишедеценијске власти у Црној Гори потврђује и безброј јавних и тајних састанака са челницима државних институција, полиције и тајне службе, ангажовање страних државника како би се задржала приврженост мањинских народа пораженој коалицији, каже се у саопштењу.

Одлазећа власт посебну кампању води против Републике Србије (РС), покушавајући да за своје неуспехе оптужи њено наводно мешање у унутрашње ствари Црне Горе тако да, кроз своје медије, покушава створити утисак како РС огромним новцем дестабилизује Црну Гору и њене институције, истиче се у саопштењу.

Да то није тачно говоре подаци објављени у листу „Дан”, од 04. октобра 2020., а на које је СНС више пута указивао, а из којих се види да је само у протеклој години на 33 конкурса министарстава Владе Црне Горе подељено 3.633.771,72 евра, од чега је препознатим српским организацијама, које се баве очувањем свог националног идентитета, припало свега 0,003 одсто, а тако је било и годину дана раније, наводи се у саопштењу и додаје да су сва средства припала организацијама чији су оснивачи и власници гласачи одлазеће коалиције.

Очигледно је била намера власти у Црној Гори да уочи парламентарних избора и пописа становништва заустави рад српских организација и нарочито српских медија, појашњава се у саопштењу и истиче да би они у томе и успели да Влада Србије није у складу са законским могућностима надокнадила средства српским организацијама која им је на противзаконит и неправедан начин ускратила држава Црна Гора.

Неистина је такође да је СНС на било који начин помогао професору (Здравку) Кривокапићу и Коалицији За будућнопст Црне Горе да у неравноправној борби победе на изборима, каже се у саопштењу и закључује да „на жалост, професор Кривокапић и Коалиција За будућност Црне Горе са СНС, као кровном организацијом српског народа у Црној Гори, ни у једном тренутку нису ни покушали да остваре комуникацију”.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here