Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

У Француској су због корона вируса ступиле на снагу мере какве земља није видела још од времена Другог светског рата. Уочи одлуке француске владе, у држави је владао поприличан хаос, како је за “Блиц” описала Слађана Т. која већ годинама живи у Лиону.

– Школе су затворене, фирме се затварају, људи раде код куће (онај ко може). Све спортске или културне активности су отказане. Деца су затворена код кућа, свако јутро добијамо преко мејла програм да би деца наставила да уче – каже Слађана, пише Блиц.

Према њеним речима, паника влада у народу, а и медији контрадикторним извештајима доприносе хаосу. Посебно је било збуњујуће то што су усред кризе са корона вирусом, људи позивани да излазе и гласају на локалним изборима.

– Медији само повећавају страх код људи. Кажу све на један начин, па супротно. Кажу нам: “Опасно је да излазите, али морате да идете на гласање на општинским изборима!” – каже она.

И док француске власти обећавају да ће бити довољно залиха хране и лекова за све, продавнице брзо остају без основних производа.

– Све продавнице, осим хране, дуванских производа, банака и апотека, затворене су. Што се тиче хране, продавнице почињу да се празне. Углавном се дешава да нема основних производа као што су уље, тесто, тоалетни папир, конзерве … Ево у 16:00 сам ишла да купим хлеб, а пекара празна! Редови су пред продавницама – испричала је Слађана.

Како је рекла, неки људи избегавају једни друге, али се наређења и не поштују колико би требало.

– Неки слушају наређења, али већина и даље излази и понаша се као да је све нормално! Не знам ста би рекла друго. Чисто лудило! Нажалост, мислим да је ово само почетак – рекла је Слађана.

Говорећи у телевизијском обраћању касно у понедељак, председник Емануел Макрон је Французима рекао да им је дозвољено да излазе из својих кућа само ако баш морају, на неопходна путовања, као што су куповина хране и лекова, у периоду од две недеље.Такође је рекао да ће француска војска премештати пацијенте са корона вирусом из насељенијих региона у друге делове Француске, где има резервних капацитета за збрињавање људи.

Како ће изгледати Француска наредне две недеље колико би требало да трају нове мере, тек ће се видети.

Уочи мера многи су побегли из већих градова, попут Париза, у унутрашњост земље, због чега се локално становништво брине да су са собом донели и заразу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here