Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

На сцени Народног позоришта, у оквиру новогодишњег концерта у којем учествују солисти, диригенти, хор, оркестар и Балет, специјални гост – виолиниста Илија Маринковић. Некада чудо од детета, ретко наступа код нас. Последњи пут то је било 2012. године.

 “Ја сам положио испит са аплаузом. И тако сам дошао до Беча”, говорио је 1989. године деветогодишњи Илија Маринковић, пред полазак на студије.

Данас, тридесетак година касније, му је, каже, најбитније то што је отац троје деце. По целом свету годишње одржи од 80 до 100 концерата. Живи на релацији Беч-Италија.

У Италији предаје на Универзитетима у Милану, Риму и Алесандрији. Издваја наступ у сали “Чајковски” са Московском филхармонијом 2006. годне, у оквиру 18-дневне турнеје по Русији.

“И само сам, онако, самом себи сам рекао: у овој сали су свирали сви највећи уметници у мом позиву. Ово је за мене до сада највећа част. И у истом моменту сам први пут добио трему. Никада ја нисам имао трему на бини. Рекао сам – па, ово је велика одговорност. Било је толико велики успех да су после првог става устали на ноге да аплаудирају”, прича Илија Маринковић.

На питање да ли се каје што је тако рано почео и да ли тако нешто жели и својој деци, Маринковић одговара: “Ја не, али не бих желео то мојој ћерки, најискреније”.

Сигурно је неопходна посвећеност да би се у биографији имало 12 првих међународних награда, међу којима су и Вијењавски, Сарасате и Крајслер, као и наступи широм света са престижним диригентима и ансамблима.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here