1. 05. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас отварање Научно-технолошког парка у Нишу у наредних неколико дана, најкасније за две недеље, наводећи да ће држава наставити да улаже у тај сектор.

Брнабић, која је данас обишла три лабораторије и 12 пројеката у Научно-технолошком парку у Београду, истакла је да је Србија у време кризе показала да може све сама да произведе и да буде конкурентна.

Она је указала на то да се у кризи видео сав потенцијал, креативност, знање, иновације и таленат, наводећи да је у „Галеници“ произведен хлорокин, а да је затим направљен и први српски респиратор.

Србија је имала једну од најмањих стопа смртности од COVID-19, а паралелно са тим је успела да произведе све што је потребно да се избори са епидемијом, навела је премијерка и нагласила да је важно да се улаже у праве ствари – визију, креативност и иноваторе.

Прошле године смо, у сарадњи са Европском инвестиционом банком, уложили 420.000 евра у опрему која је искоришћена на начин на који нисмо ни мислили да ће бити – да помогне нашем здравственом систему, пре свега здравственим радницима, истакла је она.

Према њеним речима, опрема је у Научно-технолошки парк стигла у децембру прошле године и захваљујући њој одштампано је 15.000 визира, а направљене су и заштитне маске и посебна одела.

Председница Владе је нагласила да овај сектор има важну улогу у економском опоравку земље, истичући да је један од ретких у коме се повећавао број запослених и у време кризе.

Ниједан инвеститор није отказао долазак у Србију и није било померања датума доласка, подвукла је Брнабић и изразила очекивање да ће бити додатних запошљавања, на чему се и базира умерени оптимизам за 2020. годину.

Она је истакла да је задовољна динамиком којом се пуни републичка каса, додавши да то свакако нису приходи који су уобичајени, али јесу бољи од пројектованих када је почела криза са COVID-19.

Према њеним речима, наша земља је у марту имала раст између 5 и 5,2 одсто, што је давало наду да се ова година може привести крају са минималним економским падом од минус 1,8 или са благим растом.

У априлу ће бити значајан пад и то се већ види по индикаторима као што су потрошња електричне енергије и приходна страна буџета, док се у мају привреда покренула, указала је премијерка.

Она је изразила жаљење зато што смо наш буџет који је био изразито инвестициони ове године морали мало да лимитирамо, али смо наставили све основне инфраструктурне пројекте и пројекте у домену истраживања и развоја.

Председница Владе је најавила могућност ребаланса буџета за ову годину, у зависности од приходне стране, али пошто за сада све иде добро, са тим ће се сачекати.

Брнабић је пренела да су домаћи привредници и страни инвеститори једногласно поздравили мере Владе Србије за опоравак привреде у износу од 11 одсто БДП-а или више од пет милијарди евра.

Истовремено, она је поручила да ће се настојати да се улазак у Србију либерализује што је више могуће, истичући да је, осим заштите здравља људи, циљ да се што пре оствари пун економски опоравак и раст наше земље.

Трудићемо се да у најразумнијој мери либерализујемо улазак у Србију како будемо видели да су статистички подаци у вези са коронавирусом у Србији и Европи под контролом, рекла је она, додавши да је то важно за нашу привреду, као и за наш туризам,

Брнабић је подсетила на то да страни држављани који улазе у Србију треба да имају негативан ПЦР тест и одобрење владине комисије, уз напомену да страни држављани, уколико су посебно важни за српску привреду, могу да уђу и без негативног ПЦР теста.

У том погледу сарађујемо са Привредном комором Србије и свим страним амбасадама и привредним коморама, с тим што страни држављани добијају посебну дозволу за ограничено кретање – од хотела до радног места, прецизирала је она.

Наши држављани, како је објаснила, могу да уђу и изађу из Србије када год желе и они не морају да буду у самоизолацији, односно могу нормално да уђу и да се крећу ако имају негативан ПЦР тест на уласку у земљу, а уколико га не поседују могу се тестирати и у Србији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here