Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Слободан Катанић Стапар је напустио пре пола века, али од тада није прошла ни једна година да није обишао своје родно село. Упркос хиљадама километара које деле његову кућу у Америци од Стапара.

Данас у фијакеру на улицама Стапара, а већ сутра у авиону изнад Антлантика пут Охаја. И тако 45 година. Слободан Катанић је на релацији Стапар Охајо и није било године да барем једном није дошао у свој Стапар.

Овога пута разлог је био састанак генерације седамдесетогодишњака. Није тај сусрет могао проћи без њега.

“Моја кућа је у Америци, тамо су ми жена, деца, унуци, али ја нисам Американац, ја сам Стапарац”, прича Слободан.

Из родног Стапара отишао је пре пола века, а у Америци живи 45 година. Стигао је тамо преко Немачке и Аустрије. У Америци је Слободан упознао свог најстаријег брата који је од њега старији 17 година. Године проведене на Голом отоку у време док је Слободан био још дете разлог су што до америчког сусрета брата није скоро ни познавао.

А прича је почела од Светозара и Милице Слободанових родитеља.

“Имали су они нас шесторо. Један мој брат има деветоро деце, други осморо, ја петоро…, па наша унучад, праунучад. Само у Америци директних потомака Цвете и Мице, како су звали моје родитеље. има више од стотину” прича Слободан, дан пред повратак у Америку.

За све те Катаниће Слободан је тамо где је некада била родна кућа направио нову кућу која је како каже отворена за све Катаниће.

“Катанићи то су фини људи, само треба упознат им ћуди”, бећарац је којим су до Америке, а до новог сусрета, Слободана испратили његови Стапарци. А Слободан повратак у Стапар најављује већ за новембар.

„Српска стварност“ / РТВ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here