Mesto za reklamu

06.04.2020.

Трећег априла било је 70 одсто мање трансакција на тржишту некретнина у Србији у односу на период пре увођења ванредног стања у земљи, кажу за Танјуг у Републичком геодетском заводу.

У Србији је у марту продато, односно купљено, за трећину мање некретнина него истог месеца прошле године, показују подаци Републичког геодетског завода (РГЗ).

„Према ауторитативним подацима Републичког геодетског завода, у марту ове године остварено је 30 одсто мање трансакција у односу на март 2019. године“, кажу у РГЗ.

Наводе податак да је прошлог месеца 65 одсто купопродаја непокретности остварено за готовину, док је 35 процената куповина непокретности реализовано из кредитних средстава.

У марту прошле године тај однос је био 70 процената куповина за кеш, а 30 одсто из кредита.

Када је реч о паду или повећању цена некретнина, подаци Завода говоре да прошлог месеца нису забележене осетне промене цена непокретности у земљи.

Влада Србије донела је иначе 24. марта Уредбу о примени рокова у управним поступцима за време ванредног стања, а у складу са којом је и РГЗ прилагодио своје пословање.

У тој уредби се наводи, подсећају надлежни, да странке у поступцима пред државним органима за време ванредног стања не могу сносити последице свог непоступања у роковима прописаним или одређеним у складу са законима којима се уређује општи управни поступак или посебни управни поступци.

У Републичком геодетском заводу управни предмети примају се преко обвезника доставе, а то су, у првом реду, јавни бележници и судови, и професионалних корисника – лиценцираних геодетских организација, адвоката и банака.

Сва комуникација се обавља дигиталним путем преко сервисне магистрале државних органа и еШалтера, а оне које занима статус решења у РГЗ могу те информације потражити на онлајн огласној табли Завода.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here