Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Ми који живимо на овим просторима, судећи по животу који се свакодневно дешава, али ствара и привид да смо се већ решили ковида 19. и новог соја „Омикрон“ који је стигао безмало у стотинак земаља света. И док многе озбиљне земље уважавају своју медицинску струку  и почињу или најављују да ће примењивати озбиљне мере заштите, па неке земље  почињу и да затварају своје границе, многи наши стручњаци само на основу онога што чују или прочитају изводе стручњака који преносе своја сазнања из лабораторија, ми слушамо да је тај „Омикрон вирус“ такорећи безазлен и да се може и код куће лечити. Отуда смо позвали неке наше истакнуте стручњаке који раде у елитним светским болницама, који су у тимовима за рад на вакцинама или лековима, да нам пренесу своје процене о трајању пандемије којом је преокупирано човечанство.

Наши стручњаци у свету су апсолутно за уважавање, јер су завршили и стекли највиша акадмска и научна звања на најпрестижнијим универзитетима, најпознатијим научним лабораторијама, најугледнијим болницама или су били најбољи на нашим универзитетима, а у том развијеном свету надградили оно што су понели из своје земље. Неки од њих су не само у тим новим срединама скренули пажњу на себе, него су знани и у светским размерама. Не желимо да их издвајамо по посебној памети, јер и у Србији имамо људе сличних способности, али они који су у том развијеном свету су у предности, јер када је у питању рецимо медицина, они раде у научним институцијама у којима се троше не милијарде, него десетине и стотине милијарди за развој истраживања и то долара или евра. А један од наших великих научника у свету, сигурно је и великан светских размера,  каже да велике науке нема без великих пара, које могу само да издвоје они највећи – САД, Велика Британија, Немачка, Француска, а њима свакако треба додати и Русију и Кину, јер те две државе такође издвајају велика средства, а њима профит није једини мотив.

Пандемија већ траје веома дуго, па су се и људи уморили од разних заштитних мера, које их у много чему ограничавају. Уморили су се и народи који припадају високо одговорним људима, а поготово они који ни не схватају опасност која већ дуго прети и која свакодневно односи многе животе.

Одговорни људи сматрају да је увек важна истина и онда када опасност прети, јер се тада можемо боље припремити да се заштитимо и одбранимо. Незнање често односи и непотребне жртве.

Сви наши људи у свету готово су јединствени да ће нас и наредна година пратити са пандемијом која ће још дуго трајати и да ће вирус кроз нове сојеве још дуго живети. То ће трајати не само следеће године 2022. него и 2023. и 2024. а неки мисле и наредних година. Ми једноставно морамо научити да живимо са тим вирусом, који ће мењати форме и називе. Вакцине које смо примили, које су нас штитиле и које су нам помогле, биће континуирано прилагођаване новим сојевима. Ми ћемо по свему судећи, можда сваких 6 месеци примати нове вакцине. На новим вакцинама се увелико ради, знамо и конкретно у САД. Готово са извесношћу, средином следеће године примићемо нову вакцину.

У свему овоме највећу корист имаће велике фармацеутске куће. Они се припремају за то. И хвала Богу да су оспособљени за то. У њиховим лабораторијама раде најбољи и захваљујући томе може се очекивати да ћемо имати добре вакцине. Вакцине су многим тим светским компанијама донеле не само профите, него и супер профите који се мере милијардама и милијардама долара. Неке од тих светских компаније имале су још пре две године губитке, који су се мерили милијардама долара, а сада после само две године покрили су не само те губитке, него остварили и супер профите који се мере милијардама долара.

Слично уверењу наших стручњака имају и њихове колеге. Можемо слобдно рећи и светски експерти за фармакологију. Неки од наших људи су и сами то или су  веома блиски са њима, а и једни и други кажу да ћемо се кроз неколико година од неких могућих сојева вируса штитити вакционом, као данас од грипа.

Зато се морамо научити да живимо са ковидом и његовим сојевима. Морамо схватити да су вакцине средство да помогнемо и себи и свом окружењу. Нажалост, код нас многи не верују да су вакцине спас за њих. Многу нису ни криви за то. Они који треба да им помогну у томе једноставно за то нису способни. Изнад свега потребно је да уживају ауторитет код оних који треба да прихвате ту поруку. Они који шаљу поруке мисле да је то једноставно. Али није баш тако. Постоји и наука која се тиме бави и која се зове маркетинг. Најелементарније правило маркетинга је да поруку која се саопштава треба да преноси онај ко то одлично зна и коме се верује. Тога, поручују они који се озбиљно баве маркетингом, они други нису свесни. Зато нажалост, немамо довољно вакцинисаних и тешко да можемо да обезбедимо колективни имунитет. Тога су свесни и наши медицински стручњаци, чак и они који су у Кризном штабу и они моле и моле да се као алтернатива примењују заштитне мере, које иначе имамо, а које се не спроводе. Зато подсећамо и да залагање за мере није довољно да се оне примењују. Искуство из света показује да се једино озбиљним санкцијама може обезбедити примењивање мера које иначе у свету дају одличне резултате. Ми бисмо велики број људи који су схватили значај вакцине морали да заштитимо и на тај начин. За то је, наравно, за спровођење заштитних мера, задужена држава. Неки чланови Кризног штаба ових дана поново најављују да ће изаћи са таквим захтевом, јер предстоје нам велики догађаји – Нова година, Божић и многе славе и разна славља и окупљања, после којих ћемо се питати откуд нови талас пандемије. Биће свакако мањи,  само ако нешто учинимо да заштитимо одговорне који то очекују.

„Српска стварност“ / Ј.С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here