Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Овогодишњи добитник Велике базјашке повеље, најзначајнијег књижевног признања Срба у Румунији и једног од најзначајнијих у српском расејању, је песник Стеван Тонтић.

Награда ће му бити уручена 18. августа, у порти манастира Базјаш (задужбина Светог Саве) у присуству Владике Лукијана и српског свештенства у Румунији, Владана Тадића, генералног конзула Републике Србије у Темишвару, српских писаца из десетак земаља, више владиних и културних институција из Србије и више од 1000 наших сународника који се у Базјашу окупе сваке године о Преображењу.

Дани преображења Срба у Румунији биће отворени 17. августа у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару, а уз српске писце биће и њихове румунске колеге, сазнајемо од организатора.

Стеван Тонтић

На отварању биће представљен Стеван Тонтић, добитник Велике базјашке повеље, као и двојезична темишварско-новосадска антологија „У истом огледалу” (Матица српска; Брумар, Темишвар 2019) и антологија „Откривање Срба у Румунији” (Ризница, Лужице – Крагујевац; Савез Срба у Румунији 2019).

Манифестација обухвата три међународне вечери поезије, округле столове о српској књижевности у расејању и обилазак више места на левој обали Дунава у којима је већинско становништво српско.

Манифестацију је подржала Влада Румуније, а новчани део награде обезбедила је и ове године Општина Вршац.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here