Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је на јучерашњем протесту дела опозиције против насиља било око 5.000 учесника, што је, каже, реална процена Полицијске управе за Град Београд.

Небојша Стефановић је показао слике које се, како је рекао, могу наћи и на интернету, и објаснио како је полиција дошла до те процене, наводећи да је реч о “чистој математици”.

Једна фотографија коју је показао приказује почетак скупа, односно почетак формирања колоне у Васиној улици.

“Транспарент је на почетку, када је колона кренула, а у висини КФЦ-а је последња линија иза које више нема људи према Студентском тргу. Просечна ширина улице је 20 метара, заједно са тротоарима. Слика може да се увећа и може да се изброји ‘тачно у главу’ колико је људи у једном реду. У просеку у једном реду има 35 људи”, појаснио је Стефановић.

Показао је и другу фотографију, на којој је почетак колоне у линији зграде Народног музија, а на којој је црвеним тачкама означен број редова, којих, каже, има око 120.

“На 120 редова, просечно 35 људи – добијете цифру од 4.200 људи. Са бочним улацама, људима који се не види са стране, то је и 5.000 људи. То је максимална процена”, рекао је министар.

То је реална процена и процена Полицијске управе за Град Београд, која увек даје максималну процену.

Ако су и после неки пришли колони, то није могло бити 35. 000 људи, како испада по тврдњама опозиције да их је укупно било око 40. 000, рекао је Стефановић.

“Дао сам процену, јер у јавности данима постоји прича да је било оволико или онолико људи. Ја вам кажем колико је реакно било, а то је процена људи који се тиме баве 30 година, то им је посао, да саставе извештај, не због броја људи, већ зато што полиција све треба да обезбеди. Ово је егзактна математика, а да ли ће неко да се сложи са мном, нећу у то да улазим”, рекао је Стефановић.

Додао је да је и СНС увек на исти начин, истом методологијом радила процене за своје скупове.

“Разумем организатора који жели значајним увећавањем, некад и 10 пута увећаним пројекцијама броја уцсесника, да покаже како је скуп направио политички ефекат”, рекао је Стефановић.

Навео и да је нормално када се колоне “развуку” да изгледају иомпресивно, јер је разуђеност велика.

Додао је да зна да ће и даље бити контроверзи око броја учесника, али и да полиција ради процене броја учесника на сваком јавном скупу, било да је реч о фудбалској утакмици, митингу или концерту, како би се обезбедио довољан број људи за регулацију саобраћаја, процене колике су полицијске снаге потребне ако постоји процена ризика, како би се све завршило мирно и без насиља.

“Драго ми је да је јучерашњи скуп завршен без насиља. То је увек добра порука за све”, рекао је Стефановић.

Стефановић је, упитан да прокоментарише подршку некадашње шефице хрватске владе Јадранке Косор протестима у Србији, рекао да му је интересантније било извештавање хрватског јавног сервиса:

“Не о броју људи…Хоће ли ХРТ да увећа или не број учесника, то је њихова ствар. Мени је било просто невероватно да се појављује извештач ХРТ који каже да се јавља из ‘гротла грађанског протеста против режима Александра Вучића’…Водитељ ХРТ-а само што није позвао на рушење власти. На ‘професионални начин’ се мешао у унутрашње ствари Србије. То је било све осим професионалног. Изгледало је као хушкање и позивање на насиље на нашим улицама, на такву врсту промене власти да треба да се изађе на улице, да се сруши режим”, пренео је Стефановић новинарима како је видео извештај хрватског јавног сервиса.

Наводећи да ХРТ у извештају говори о наводном ауторитарном режиму у Београду и медијском мраку, Стефановић је рекао: “У Хрватској, где је убијен Иво Пуканић, говоре о некаквом медијском мраку у Србији. Тамо где неког када напише нешто ликвидирају као зечеве”.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here