1. 09. 2019.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је да се налази на челу радне групе за праћење примене препорука Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), која је недавно формирана одлуком Владе Србије.

Небојша Стефановић је новинарима у Нишу рекао да радна група треба да служи за унапређивање изборних услова, додајући да је један од њих потпуно транспарентан бирачки списак.

“Србија већ годинама сарађује са ОЕБС-ом, они износе различита запажања за обезбеђивање фер изборних услова, а њихов први извештај за Србију је из 2003. године. Ова радна група треба да обезбеди добре изборне услове, да бирачки списак буде потпуно транспарентан и он је већ данас неупоредиво бољи него што је био ранијих година”, рекао је Стефановић.

Он је додао да се све измене брзо региструју у бирачком списку и да више нема опасности да бирачи буду уписани са погрешним подацима.

Стефановић истиче да осим бирачког списка, радна група жели да разговара и са другим домаћим и међународним институцијама о томе који су други услови које Србија може да унапреди за побољшање изборног процеса.

“То није процес који је почео данас, ми са ОЕБС-ом од 2017. радимо на промени различитих ствари везаних за законодавство и подзаконске акте и надам се да ће ОЕБС видети труд који смо уложили и који је резултирао унапређењем изборних услова”, рекао је Стефановић.

Упитан да ли ће на тај начин бити остварен један од услова опозиције, Стефановић је одговорио да не размишља о њиховим условима, већ о томе шта може, као неко ко је на челу такве радне групе, да учини да грађани Србије буду задовољни.

“Мислим да грађани могу да примете да су изборни услови данас неупоредвио бољи од оних који су били 2004, 2008. и 2012. години. Не постоји ниједан параметар који је данас лошији, напротив, по свим параметрима су услови бољи”, истакао је Стефановић.

Говорећи о најављеном бојкоту избора, каже да део опозиције не најављује бојкот избора јер мисли да не постоје довољно добри изборни услови, већ да је то “политичка тактика како да избегну политички пораз”.

“Они то раде због очекиваног лошег резултата, неће да ризикују да добију седам, осам или 10 одсто гласова на изборима, па да не могу више да причају како су огромна сила у Србији, зато су се одлучили на бојкот”, навео је Стефановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here