Mesto za reklamu
  1. 13. 03. 2019.

Амерички државни секретар Мајк Помпео представио је у Стејт Департменту годишњи извештај о људским правима. Као државе у којима се највише крше људска права навео Венецуелу и Кину, затим Иран, Судан и Никарагву али је додао да и код америчких савезника има негативних појава.

Кад је у питању извештај за Балкан, за Србију се као проблеми наводе – корупција, укључујући и високе званичнике, насиље над новинарима и насиље над ЛГБТ заједницом.

Наводи се да је власт покушала да процесуира званичнике који крше људска права, али да је пријављено да су много случајеви корпуције, насиља и осталх кршења људфских права прошли некажњено.

За Косово се наводи да се кршења људских права највише огледају у протеривању избеглих, укорењеној владиној корупцији, насиље над новинарима, као и претње, затим насиље према националним мањинама и маргиналнизованим групама и то од стране безбедносних снага.

Влада је процесуирала неке званичнике за злоупотребе, али извештај наводи да се стиче утисак, да су виши званичници прошли некажњено. За Црну Гору се у извештају као проблем наводе корпуција, трговина људима, напади на новинаре И ЛГБТ заједницу. Некажњивост се истиче као проблем који и даље постоји јер званичници који крше људска права нису сносили последице.

“Рекли смо онима који деградирају људско достојанство да ће платити цену. Ако има злоупотреба, биће детаљно документоване и објављене. Откривањем злоупотреба и притиском над неразумним режимима, можемо нешто да променимо. У то смо се уверили током година. Овај извештај је утицао да владе мењају политику, надамо се да ће тако и бити у будућности и да ћемо чинити да репресивни режими почну да поштују људска права”, поручио је Мајк Помпео.

Он је додао да ће Америка увек реаговати на кршења људских права, поготово кад репресивни режими покушавају да ућуткају активисте, или тамо где нема поштовања или толеранције.

Извештај о стању људских права у свету ради се сваке године од 1977. а обухвата око 200 држава и територија. Резултат је сарадње стотина америчких мисија широм света и званичника Департмента.

„Српска стварност“ / ВОА /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here