1. 09. 2020.

Последњих година инвестициона клима у Србији се поправља, земља је учинила значајан напредак, констатује Стејт департмент у годишњем извештају који се редовно припрема за 165 страних тржишта у циљу помоћи америчким компанијама при доношењу пословних одлука.

Унапређење инвестиционе климе у нашој земљи оснива се, како се наводи у извештају, на макроекономским реформама, већој финансијској стабилности, унапређеној фискалној дисциплини и процесу приступања ЕУ, који представља подстицај за правне промене које унапређују пословно окружење, оценио је Стејт департмент.

Стејт департмент указује да је важан приоритет за Владу Србије и даље привлачење страних инвестиција

Како је наведено, Влада Србије успешно је завршила трогодишњи стенд-бај аранжман са ММФ-ом и премашила све своје фискалне циљеве за 2018. годину, а Србија је напредовала за четири места на Дуинг бизнис листи Светске банке и сада је рангирана као 44.

Стејт департмент указује да је важан приоритет за Владу Србије и даље привлачење страних инвестиција и истиче да амерички инвеститори позитивно оцењују Србију, посебно стратешки положај земље, добро образовану и исплативу радну снагу, одлично познавање енглеског језика, инвестиционе подстицаје и споразуме о слободној трговини са кључним тржиштима, пре свега са ЕУ.

Оцењује се и да су, упркос значајном напретку, пред Србијом и даље изазови, посебно у погледу административног кашњења и корупције.

Наведено је, како преноси РСЕ, да су компаније из Србије суочене са привременим извозним рестрикцијама пољопривредних производа и за све лекове у марту и априлу 2020. године, услед пандемије ковид 19.

У извештају се додаје да је Влада Србије означила економски раст и отварање радних места као главне економске приоритете и посветила се решавању великог броја питања у вези са спором транзицијом земље ка тржишно оријентисаном капитализму.

На законодавном пољу, Влада Србије је спровела значајне реформе Закона о раду, грађевинских дозвола, инспекције, јавних набавки и приватизације које су помогле да се унапреди бизнис-окружење, наводи се у Извештају и додаје да Влада Србије полако напредује у решавању судбине проблематичних државних предузећа.

Уколико Влада Србије спроведе обећане реформе током процеса приступања ЕУ, пословне могућности би могле да наставе да расту у наредним годинама, закључује Стејт департмент у анализи.

Када је реч о тзв. Косову, које је засебно обрађено, Стејт департмент оцењује да су главни проблеми – ограничена регионална и глобална економска интеграција, политичка нестабилност и мешање у економију, корупција, непоуздано снабдевање енергијом, велики неформални сектор, потешкоће у успостављању имовинских права и слаба владавина закона.

У извештају за 2020. годину наглашава се да су међународна финансијска подршка и дознаке дијаспоре биле основе економског раста.

Стејт департмент напомиње да у последње време политичко окружење на тзв. Косову карактеришу кратки изборни циклуси и продужени мандати влада, а да се у јавности као највећи проблем види висока стопа незапослености.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here