Mesto za reklamu

26.11. 2018.

У Монтреалу је обележена стогодишњица отварања почасног конзулата Србије откривањем спомен- плоче у центру Монтреала.

 

На иницијативу Амбасаде Србије у Канади у Монтреалу је свечано откривена спомен- плоча која подсећа да је Краљевина Србија, 1918. године, још у ратним условима, у провинцији Квебек отворила почасни конзулат и Анту В. Сеферовића поставила за првог конзула.

 

Градоначелница Монтреала Валери Плант поздравила је амбасадоре Србије Михаила Папазоглуа и БИХ Срђана Лалића, представнике дипломатског кора и српске заједнице окупљене на свечаности.

Михаило Папазоглу, Амбасадор Србије, у свом говору је подсетио да су Србија и Канада биле земље савезници у оба светска рата и да су недавно обележиле 75. година од успостављања дипломатских односа. Говорио је и о значајној културној и академској размени и великом доприносу српског исељеништва у Канади. По проценама у Онтарију живи око 150 хиљада људи нашег порекла а у Монтреалу око пет хиљада.

Марина Гавански Зисис

Актуелни почасни конзул Србије у Монтреалу Марина Гавански Зисис, београдски студент и сликарка, приредила је, поводом откривања спомен- плоче, изложбу под насловом „Златни Срби” са портретима песника, сликара, Тесле, Пупина, кнегиње Милице и Новака Ђоковића.

Марина Гавански Зисис насликала је и портрет градоначелнице Валери    Плант и уручила јој поклон током свечаности.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here