Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Почетак бомбардовања Савезне Републике Југославије пре 20 година, биће обележен скупом у централној кући културе у Стокхолму у АБФ Стокхолм, на дан почетка ваздушне агресије НАТО-а, 24. марта 2019, у 12 сати.

У програму ће учествовати два угледна научника. Историјски увод и пресек стања данас представиће проф. др Слободан Јанковић, научни сарадник, начелник Центра за суседне земље и Средоземље у Институту за међународну политику и привреду (ИМПП), док ће горуће питање загађења животне средине и здравља грађана, чије последице трају и данас предочити проф. др Срђан Алексић, адвокат – власник адвокатске фирме Алексић, јављају организатори скупа.

Програм предавања употпуниће и два докуметарна филма Бомбе које су разрушиле мир, украјинске редитељке Олге Лазебник, као и Уранијум 238 – моја прича, филм који прати рад адвоката Алексића у правној борби за признавање одговорности починилаца.

“Овим програмом желимо да упозоримо Швеђане и нама драге пријатеље на северу Европе на један чин који је тешко разумети и прихватити и данас, после 20 година. На жалост, ми нашу муку знамо и носимо. Људи овде о томе јако мало знају и оно што је најгоре не желе о томе да причају. Скоро да се плаше. Пре две године је наводно “албански лоби” обуставио приказивање филма о Косову и Метохији у истој овој згради. Овога пута то нису могли. Јер наша истина је мало дубља и наше вековно страдање мало дуже од њихове просте медијске пропаганде застрашивања”, рекао је председник Савеза Срба у Шведској Живорад Катанић.

За организацију овог програма потписују се Фондација Царица (Foundation Empress) у сарадњи с АБФ Стокхолм. Програм су подржали Савез Срба у Шведкој, Амбасада Републике Србије у Шведској, Српска православан црква у Стокхолму, Удружење пријатеља Црне Горе.

Програм ће бити на енглеском, сa могућношћу превођења на српски и шведски.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here