Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас да жали што је косовски парламент донео одлуку о трансформацији Косовских безбедносних снага упркос забринутости Алијансе.

„И мада је транзиција Косовских безбедносних снага у принципу ствар о којој одлучује Косово, ми смо јасно ставили до знања да тај потез долази у погрешно време“ – поручио је Столтенберг.

Како каже Столтенберг, НАТО подржава развој Косовских безбедносних снага у складу са њиховим текућим мандатом.

– Са променом мандата, Северноатлантски савет ће сада морати да изврши поновну процену степена сарадње НАТО са КБС – наводи се у саопштењу Алијансе.

Столетенберг наводи и да НАТО и даље, кроз Кфор, остаје посвећен безбедности и сигурности на Косову и стабилности на Западном Балкану.

– Све стране морају да осигурају да данашња одлука неће даље довести до повећања тензија у региону. Сви одговорни политички актери у региону морају да се усредсреде на напредак реформи и дијалог – истиче шеф Алијансе.

Поновио је позив и Београду и Приштини да остану мирни и да се уздрже од било каквих изјава или акција које би могле да воде ка ескалацији.

– НАТО наставлај да подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ као једино одрживо политичко решење за регион – закључује се у саопштењу.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here