Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

У Београду је одржан десети по реду протест “Један од пет милиона”. Протест је почео окупљањем грађана на Платоу испред Филозофског факултета у Београду, а затим је настављен протестном шетњом главним градским улицама. Протести одржани и у другим градовима.

Учесници протеста носили су транспаренте, а на Платоу се окупљенима обратио писац Марко Видојковић.

“Ја мислим да је супер што смо заједно, овде је цела политичка понуда, коју ћемо имати када се изборимо, та политичка понуда имаће да напише уговор са народом, они то раде, али овај уговор мора да се поштује. Како неко рече некад, само вас гледамо”, поручио је Видојковић.

 Студенти Факултета политичких наука, Факултета организационих наука, Саобраћајног и Фармацеутског факултета, Електротехничког факултета, Високе школе електротехнике и рачунарства и Правног факултета су под паролом “Будите(се) студенти #Један од пет милиона”, организовано су дошетали на протест од студентског дома “4. април” на Вождовцу.

Одређен број професора неколико факултета Универзитета у Београду, културних радника и адвоката такође је упутило подршку грађанима који протестују.

Студенти су на протест дошли како би, како истичу, подржали професоре и указали на проблем одлива мозгова.

Окупљени су након обраћања Видојковића затим кренули у протестну шетњу, преко Македонске и Светогорске улице, све до зграде РТС-а у Таковској где су се зауставили.

Протестна шетња настављена je преко улице Кнеза Милоша и Краља Милана, а завршена је на Теразијама.

Oрганизатори протеста “Један од пет милиона” апеловали су раније данас на појединце да не доносе макете вешала јер, како истичу, такви симболи нису порука протеста против насиља.

Међутим, репортер агенције Танјуг са лица места јавио је да су се међу окупљенима опет појавила импровизована вешала.

Једна је, како наводи Танјуг, носио посланик Двери Срђан Ного на крају колоне, а друга један од учесника протеста.

Министар полиције Небојша Стефановић је за РТС осудио ношење вешала и  каже да очекује да надлежни државни органи поступе у склада са својим овлашћењима а пре свега да су лидери СзС носили вешала и њихови посланици.

Поводом изношења импровизованих вешала огласио се и министар одбране Александар Вулин наводећи да су “вешала једина политика коју има Савез за Србију”.

Репортер агенције Танјуг наводи да се уместо омче, вешала завршавају цветом висибабе “као карикирање реаговања и осуда у јавности поруке коју представљају вешала са протеста прошле суботе”.

Учесници протеста испред РТС-а

Упућен је позив на договор и захтев опозицији да изнесе конкретан план грађанима шта ће учинити да промене систем у Србији и у којој ће грађани бирати сервис грађана, а не власт.

Протести се четвртком, петком и суботом одржавају се и у другим градовима у Србији, међу којима су Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Чачак, Краљево, Топола, Аранђеловац, Смедерево, Неготин, Шабац, Трстеник, Крушевац, Врање, Суботица, Панчево, Ужице, Бор, Ваљево, Вршац, Зајечар, Суботица, Лозница, Горњи Милановац…

Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Раније су упућени захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Касније су додати и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Такође, учесници протеста захтевају и објављивање плана за решавање питања Косова.

На једном од претходних протеста прочитано је писмо, упућено и власти и опозицији, у ком је истакнуто да грађани не желе власт него сервис грађана и управу.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here