Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду окупили су се четврти пут испред Цркве Светог Марка како би пружили подршку српском народу у Црној Гори и најавили литију за следећу недељу на којој ће ходати 70 километара до Орашца – јавља Танјуг.

Студенти Правног факултета Универзитета Београду окупили су се четврти пут испред Цркве Светог Марка

“Тада ћемо након скупа кренути у молитвени ход, литију до Орашца. Корачаћемо 70 километара за српски народ у Црној Гори, а онда ћемо 15. фебруара на Сретење у Орашцу имати молебан. Желимо да том шетњом поручимо Србима у Црној Гори да нису сами и да не одустајемо од борбе”, казао је Вучковић.

Према његовим речима, власт у Србији не чини довољно да се реши проблем у вези са спорним црногорским Законом о слободи вероисповести, због чега су позвали да се то питање подигне на међународни ниво.

“Тражили смо да се односи две државе сведу на конзуларни ниво и да се раскине уговор из 2014. године на основу ког се у преко 40 српских амбасада налазе и дипломате Мила Ђукановића и да се цело питање подигне на међународни ниво. Све то како би се иницирала расправа у Савету Европе и УН, како би се говорило о положају Срба у Црној Гори и о положају СПЦ. Режим у Подгорици непрестано угрожава слободу вероисповести, гази Европску конвенцију о људским правима и крши међународне уговоре”, навео је Вучковић.

У претходном периоду, иначе, студенти су прикупљали потписе за усвајање “резолуције о угроженост Срба и СПЦ у Црној Гори”, а Вучковић каже да је сакупљено више од 15.000 потписа и да ће они бити предати до краја месеца надлежним инсититуцијама.

“Наредне недеље ћемо кренути са истим захтевима да правимо окупљања и у другим градовима Србије”, додао је Вучковић.

На скупу је био и омладински активиста Павеле Кнежевић који је дошао из Бањалуке и који је најавио покретање сличних захтева у Републици Српској.

“Дошли смо овде да подржимо нашу браћу у Црној Гори, а и све овде у Београду који се окупљају сваког петка, јер су дигли глас против неправде. Подржавамо иницијативе које су покренули и не дамо светиње”, рекао је Кнежевић.

Председник студентског клуба на Правном факултету Немања Вучковић најавио је следећи протест који ће се одржати 14. фебруара у 18 часова испред Цркве Светог Марка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here