1. 08. 2020.

Шеф канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша каже да се на јесен и зиму може очекивати у циркулацији више различитих вируса, да ће бити пацијената и са ковидом и са грипом, што ће представљати велико оптерећење за здравствени систем.

Ивануша за Танјуг каже да је важно да се грађани придржавају мера јер на тај начин спречавају не само ширење ковида 19, већ и осталих респираторних инфекција.

Напомиње да су мере које спречавају ширење респираторних вируса – физичка дистанца, хигијена руку, избегавање скупова где има пуно људи.

СЗО препоручује вакцинацију против сезонског грипа, јер се на тај начин штити становништво од грипа који може бити озбиљна болест нарочити код старијих људи и особе са хроничним болестима.

“Препоручујемо вакцинацију против сезонског грипа најпре за здравствене раднике који су изложени различитим вирусима, раде са пацијентима, затим старијим људима, хроничним болесницима, али и осталим грађанима јер боље је бити заштићен”, нагласио је Ивануша.

Очекује да ће прва вакцина против ковида 19 бити на располагању светској популацији до краја године, да ће је бити у ограниченим количинама, а да се масовна вакцинација у овој години не може очекивати.

У свету се интензивно ради, како је рекао, на развоју вакцине против ковида 19, а у трку је ушло око 200 компанија. Око 25 вакцина ушле су у фазу клиничког тестирања, четири су у последњој (трећој) фази тестирања на људима.

“Добро је то што се развија више различитих вакцина, што у томе учествују многе земље, па и различите институције, јер то значи ако једна институција не успе у развије вакцину има наде да успе друга институција”, навео је Ивануша.

Говорећи о почетку нове школске године Ивануша је рекао да СЗО сматра да је битно да деца иду у школу, због социјализације, дружења, али и да је лакше учити у школи него код куће путем интернета или телевизије.

“Одлазак у школу зависи од епидемиолошке ситуације. Ако епидемиолошка ситуација то буде дозволила деци се мора објаснити како да се понашају и како да се заштите”, указао је шеф Канцаларије СЗО у Србији.

У скандинавским земљама анализирано је колико утицај имају школе на ширење коронавируса. Упоређиване су Шведска и Данска, у једној земљи школе су биле затворене у другој не, па се показало да је учесталост ковида 19 у обе земље била иста, што значи да затварање школа у скандинавском случају није имало утицаја.

Ивануша каже да смо пуно тога сазнали о вирусу у претходном периоду, али да још увек има пуно питања и дилема.

“Још увек се говори о новој болести, још увек учимо и пратимо све студије које се објављују у свету, како би могли пренети што боље информације до свих држава које би на тој основи могле прихватити неке мере”, нагласио је Ивануша.

Донацијом САД, преко Светске здравене организације, у Србију су ове недеље стигла три контејнера за здравствене установе у Пећинцима, Шапцу, Смедереву, који ће се користити за тријажу ковид пацијената, а ускоро стижу и рентгенски апарати и монитори.

“Очекујемо испоруку рентгенских апарата и монитора за пацијенте у року од недељу, две . То је важна помоћ”, рекао је Ивануша.

Захваљујући донацији САД, преко СЗО, на почетку епидемије стигле су две транше пи-си-ар тестова – у првој 5.300, а у другој око шест хиљада.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here