Mesto za reklamu

16.01.2022.

Жалба Новака Ђоковића, најбољег тенисера света, одлуком трочланог Судског већа Федералног суда у Канбери, није уважена. Ђоковић је добио налог за депортацију из Аустралије чиме је спречен његов наступ на Аустралијан опену, Гренд слем турниру који је освајао девет пута. То је епилог фарсе која је трајала дуже од десет дана и која се неповољно завршила за српског аса.

Ђоковић практично да нема право жалбе на ову одлуку, иако је то најавио његов бранилац Ник Вуд, јер о томе одлучује Високи суд који такве жалбе готово и да не даје, а имајући у виду све што се дешавало на судском процесу, јасно је да држава Аустралија не жели Ђоковића на својој територији, као и да нису понуђени јасни докази због чега је то тако.

Основ за такву одлуку је тврдња адвоката државе, који је заступао министра за имиграцију Алекса Хока, чијим решењем је по други пут у десет дана укинута виза Ђоковићу, да би останак српског тенисера у Аустралији допринео расту антиваксерског сентимента, у смислу противљења вакцинацији против вируса корона.

Судија Џејмс Алсоп је у саставу тројице судије одлучио да српски и светски број један треба да буде протеран из Аустралије. Он је саопштио да је одлука Федералног суда била једногласна.

Подсетимо, суђење Новаку Ђоковићу који је проживео праву тортуру у Аустралији, где му је у два наврата била укинута виза и где је био притворен у имиграционом хотелу Парк, где су нехумани услови, трајало је више од пет сати.

Новакови адвокати обавили су добро свој посао, борили су се и аргументима и чињеницама су успели да побију одлуку министра за имиграције Алекса Хока који је искористио дискреционо право и поништио му визу, да је Србин претња по јачање антивакс сентимента у Аустралији. Ипак, на крају је трочлано судско веће одлучило да Ђоковић буде депортован и он би ускоро требало да напусти земљу.

Новаку Ђоковићу који је изгубио на Федералном суду, готово без неких валидних доказа Аустралије, где му је потврђено укидање визе, тако је ускраћено право да се од 17. јануара бори за јубиларну десету титулу на Аустралијан опену, као и да крене у поход на 21. гренд слем трофеј, чиме би постао и званично највећи икада.

Новак Ђоковић изгубио је на Федералном суду и наложена је његова депортација, што аутоматски са собом повлачи да први тенисер света наредне три године неће моћи да уђе у поменуту земљу. Та одлука може да буде преиначена, а српски ас мораће да плати и трошкове суђења.

Новак Ђоковић и његов тим адвоката неће уложити нову жалбу, чиме би покушали да правду истерају на Врховном суду, након што је Федерални одлучио да не поништи одлуку министра за имиграције Алекса Хока да се најбољем тенисеру света одузме виза.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here