Mesto za reklamu

08.03.2019.

Милорад Зајић из Клине који је ухапшен марта прошле године за наводне ратне злочине на Косову, а коме је изречена мера кућног притвора, ослобођен је свих оптужби и данас му је укинут кућни притвор.

Повратника из Клине Милорада Зајића Основни суд у Пећи ослободио је оптужби да је извршио ратни злочин против цивила у селу Душевић, током сукоба на Косову.

Суд сматра да тужилаштво није доказало оптужбе против Милорада Зајића и укинуо му је меру кућног притвора у којем је био скоро годину дана, рекао је за Тањуг његов бранилац Дејан Васић.

Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво има право жалбе.

Оптужницу против Зајића донело је Специјално тужилаштво у Приштини које га је теретило да је извршио кривично дело ратног злочина против цивилног становништва.

Милорад Зајић је био оптужен да је током ратних дејстава у јуну 1998. године, као припадник резервног састава Војске Југославије, извршио напад на албанске цивиле у селу Душевић код Клине. Том приликом је албанско становништво расељено, запаљене су им куће и погинуло је троје старијих чланова породице Мармулаку, наведено је у оптужници.

Зајић је ухапшен 19. марта 2018. године, када је отишао да полицији пријави крађу којом му је опљачкана кућа. Од тада се, скоро годину дана, налазио у кућном притвору, под непрекидним надзором полиције.

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић је поводом ослобађајуће одлуке рекао да правда увек победи и да је ово резултат великих напора и упорности како у оквиру правних тако и разних дипломатских и других активности председника Србије Александра Вучића, Канцеларије за КиМ Владе Србије и директора Марка Ђурића, Српске листе и политичких представника Срба на Косову.

“Трудимо се и разговарамо са свима како бисмо избегли овакву неправду али и када дође до оваквих хапшења породицама и оптуженима пружамо максималну помоћ. Хапшење наших невиних сународника и повратника на Косову наноси огромну штету изградњи мира и поверења. Очекујем, борићемо се, да и Зоран Ђокић што пре буде поново са својом породицом”, рекао је Јевтић.

„Српска стварност“ / ТВ Мост /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here