1. 04. 2020.

Прелиминарни резултати експеримената спроведених у америчкој државној лабораторији показују да вирус корона не може дуго да преживи на високим температурама и у сезони високе влажности, брзо га уништава сунчева светлост, а све то доказује да су прва контролисана научна испитивања, која досад нису могла бити и доказана, врло вероватно ипак истинита.

Сажетак ових прелиминарних резултата, и даље намењених „само за службену употребу“, у поседу је „Јаху нјуза“, а пружа наду да надолазеће летње време може драстично да смањи ширење заразе вирусом корона на северној Земљиној хемисфери, иако стручњаци свеједно упозоравају како то ни на који начин неће потпуно уклонити или чак нужно смањити нове случајеве заразе вирусом Ковид-19.

„Ризик од преношења вируса с површина на отвореном мањи је на дневном светлу и у условима веће температуре и влажности. Сунчева светлост брзо уништава вирус“, пише у сажетку студије спроведене у Националном центру за биоодбрамбену аналитику и противмере, државне лабораторије изграђене после терористичких напада у САД 11. септембра са циљем одговора на „биолошке претње“.

Лабораторија делује у склопу Министарства унутрашње безбедности из ког у поверљивом извештају упозоравају да затворени простори са ниском влагом, као што су кабине авиона, захтевају додатну бригу како би се смањио ризик од преношења заразе. То министарство одбило је да службено одговори на питања о резултатима студије — кажу како не желе да износе било какве закључке на темељу још необјављених података.

„Симулирано сунчево светло брзо је убило вирус у аеросолима, а без тог третмана значајан губитак вируса унутар 60 минута није уочен“, показали су прелиминарни лабораторијски експерименти.

Иако резултати ових тестова још нису јавно објављени, Харви Фајнберг, вођа Сталног одбора за нове заразне болести и претње здрављу при Националној академији, о плановима за провођење експеримената писао је још 7. априла у писму адресираном на Белу кућу.

У писму упућеном Келвину Дрогемајеру, највишем научном саветнику америчког председника Доналда Трампа, Фајнберг је написао како је „лабораторија Министарства унутрашње безбедности добро прилагођена за планиране врсте студија, а њен опсег и релевантност итекако су вредни даље примене“.

Ипак, утицај топлоте на вирус корона подстакао је поједине политичаре да, како се наводи, потпуно погрешно интерпретирају чињенице — неки су чак подстицали људе да што више излазе напоље, тврдећи да ће сунчева светлост убити вирус. Проблем је, међутим, у томе што људи без широког имунитета и даље могу да преносе вирус корона другима, чак и кад је топло време.

„Посвећени смо борби против вируса Ковид-19, а здравље и сигурност америчког народа главни су нам приоритет. Није нам у пракси да коментаришемо садржај неслужбеног документа који је ‘процурео’ у јавност. Било би неодговорно нагађати, доносити закључке или ненамерно покушати да се утиче на јавност на темељу документа који још није прошао рецензију, тј. подвргнут строгим научним валидацијским приступима“, стоји у њиховом саопштењу.

 

„Српска стварност“

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here