Mesto za reklamu

30.01.2019.

На позив Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, а поводом десетогодишњице Помесног сабора Руске Православне Цркве, као и његовог избора за Предстојатеља Московске Патријаршије, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј борави у Москви поводом прославе десет година увођења патријарха Кирила у трон московских и сверуских патријарха.

Руски патријарх, који је примио делегацију Српске православне цркве са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом на челу, истакао је да се догађаји на Космету и у Украјини могу назвати карикама истог ланца јер је ријеч о покушајима да се путем расколничких тенденција ослаби снага целог православља.

Патријарх Кирил је изразио забринутост због све веће агресивности екстремистичких снага према српском становништву на Косову и Метохији, саопштено је из Московске патријаршије.

„Увек се молимо за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији. Знамо какву посебну историску и духовну улогу имају Косово и Метохија у животу српског народа и разумемо да није једноставно свакоме ко познаје историју Србије и Српске православне цркве да прихвати оно негативно што се сада тамо /на Косову и Метохији/ дешава“, рекао је патријарх Кирил.

„Важно је да оно што се дешава на Косову и Метохији никада не доведе до раскида духовне везе Србије, Српске православне цркве са тим подручјем које је увек органски било њен дио“, напоменуо је патријарх Кирил.

Руски Патријарх је додао да Српска православна црква разуме више него ико бол Руске православне цркве због онога што се дешава у Украјини.

Патријарх Кирил је нагласио да Руска и Српска православна црква имају много заједничког упркос одређеним разликама у географији и месту гдје се налазе и у историји.

Патријарх српски Иринеј захвалио је руском патријарху за то што пажљиво прати ситуацију на Косову и Метохији, те оценио да оно што се данас дешава у тој покрајини представља велику српску рану.

„За нас је Косово света земља, која је натопљена нашом крви, када смо бранили наше светиње у време Османског царства и у другим околностима. Све што има огроман значај за нашу историју, културу има корен на Косову и Метохији. То је место наше славне историје. Многи свети угодници су изникли управо на том тлу“, нагласио је српски патријарх.

Он је навео да српски народ и цркве чине све што је могуће да се одбране од напада на Косову и Метохији, а да велике наде полаже у велику братску Русију и руског патријарха Кирила.

„Надамо се да, захваљујући вашем доприносу, можемо заштитити Косово и Метохију“, рекао је патријарх Иринеј.

Он је за црквену кризу у Украјини рекао да је то огромно искушење за православље, те оценио да то није канонско и црквено, него чисто политичко питање и да цело православље треба да се веома озбиљно њиме позабави.

„Не смемо затварати очи пред тим питањем и проблемом. Молићемо се да Господ Бог уклони то искушење у својој Цркви“, истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј борави у посети Руској православној цркви поводом прославе десет година увођења патријарха Кирила у трон московских и сверуских патријарха.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј борави у Москви од 28. јануара до 3. фебруара 2019. године, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом бачким г. Иринејем.

„Српска стварност“ / СПЦ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here