Mesto za reklamu

01.09.2019.

Нова школска година за ученике основних и средњих школа почиње сутра, а часови ће трајат 30 минута због најављеног штрајка представника Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) и чланова гранског синдиката просветних радника Србије “Независност”, због незадовољства Нацртом закона о запосленима у јавним службама

Како је најављено, због штрајка Уније синдиката просветних радника у Србији у 750 школа 1. септембра биће скраћени часови, док ће на трговима у Краљеву, Зрењанину, Нишу, Сомбору, Београду и другим градовима бити организовани протести на којма ће се између осталог захтевати повлачење Нацрта закона о запосленима у јавним службама и потписивање Протокола о зарадама на основу кога ће плате у просвети порасти на ниво изнад републичког просека.

Председница УСПРС Јасна Јанковић најавила је да ће тај синдикат првог дана школске године у Београду одржати конференцију за новинаре испред Министарства просвете и најавила да је штрајк “само почетак синдикалних активност у наредној школској години”.

Једночасновни штрајк упозорења у 387 основних и средњих школа организоваће сутра и чланови гранског синдикат просветних радника Србије “Независност”.

Нова школска година за ученике основних и средњих школа почиње сутра, а ученици ће поред летњег, зимског и пролећног распуста имати и кратак јесењи распуст, предвиђено је Календаром образовно васпитног рада.

Према Календару образовно-васпитног рада- јесењи распуст је 9. и 10. новембра а како затим следи викенд, ученици и наставници ће се одмарати укупно четири дана.

Своје незадовољство изразиће и друга два репрезентативна синдиката у понедељак, 4. септембра.

У 800 школа у понедељак, 4. септембра неће бити одржан први час у преподневној и поподневној смени јер се тог дана у Београду одржава јавна расправа о Нацрту закона о запосленима у јавним службама који је за запослене у просвети неприхватљив, најавили су представници Синдиката образовања Србије (СОС) и Синдиката радника у просвети Србије (СРПС).

На конференцији за новинаре та два синдиката раније је речено да ће потпуна обустава рада и протест испред Скупштине Србије бити организован оног дана када закона о запосленима у јавним службама уђе у скупштинску процедуру.

Синдикати просвете незадовољни су материјалним положајем запослених у том сектору и наводе да Нацрт закона о запосленима у јавним службама дерогира Посебни колективни уговор и друге бенефите које су просветни радници раније постигли после вишемесечног штрајка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here