Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Динар је од стране “Блумберга” проглашен другом најјачом валутом у свету за ову годину, каже за РТС гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. Стабилни динар, стабилни курс и стабилна инфлација остају циљеви и у наредној години.

Јоргованка Табаковић је, гостујући у емисији “Око”, истакла да ћемо ову годину завршити са више од три милијарде евра нето страних инвестиција.

“Па, нека ми неко каже да ли је динар прејак, да ли се у Србији лоше живи, да ли је Србија угледна”, навела је Табаковић.

Како каже, поједина оспоравања њене политичке прошлости и садашњости не могу да буду сметња у раду, с обзиром на постигнуте резултате.

“Не могу да разумем да ме неко пита да ли је динар темпирана бомба, а динар је од стране Блумберга, нимало пријатељски настројене према мени или Србији, проглашен у овој години другом најјачом валутом у свету. Да ли пред једном таквом агенцијом и вешћу која је била образложена неко не треба да се постиди износећи критике на рачун Народне банке Србије или политике Владе Републике Србије”, упитала је Јоргованка Табаковић.

Истакла је да има и оперативну, и функционалну, и финансијску, али пре свега личну независност у доношењу одлука у интересу грађана Србије.

Њена политичка подршка огледа се, како каже, у томе што познаје човека који води Србију и зна који су његови циљеви.

“Ја препознајем како треба да помогнем у реализацији тих циљева”, каже Табаковић.

Подсећа да су циљеви Народне банке стабилност цена и финансијска стабилност, а да је Народна банка, према закону, дужна да подржи економску политику владе.

“Мој је посао да грађанима Србије, координишући мере са Владом, као на пример у дигитализацији, учиним све да ова Србија буде место у којем ће и млади радо остајати да живе и раде”, рекла је гувернерка.

Обећава да ће Народна банка и у 2019. години посматрати и анализирати “отворених очију”. “Имамо најбоље, најстручније и најлојалније људе који ће као и досада заједно са мном дати све од себе да имају стабилни динар, стабилни курс, стабилну инфлацију, али и, надам се, веће плате и више прилика за радна места”, поручила је Јоргованка Табаковић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here