Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Тамара Роговић је са само 6 година постала део светске групе генијалне деце. Како пише Brainz TV, прву самосталну изложбу имала је са непуних 12, а у 14. години постала је студенткиња сликарства у Србији. Са 17 година се истакла као идејни творац хуманитарног пројекта бесплатне школе за сликање “Tasha Art School”.

Тамара је проглашена за најмлађег постдипломца у 18. години на “MFA Contemporaru art practice” Универзитета у Единбургу. Добитница је Британске визе за изузетне таленте, а у 20. години одликована је титулом најмлађе магистарке уметнoсти.

Са осамнаест година примљена је на магистарске студије савремене уметности на престижном Универзитету у Единбургу. У својој двадесетој години, тренутно је најмлађа магистарка визуелних уметности на свету и носилац титуле „Млади Херој” као победник конкурса „Yоuth Heroes” у области културе и уместности.

“Сматрам да нас ка најбитнијим признањима води разумевање својих потенцијала, способности и талента. Свака награда је пут до следећег пута, упознавање нових људи и стварање нових контаката и пријатељстава. Волим када кроз добијање награде и признања, људи заправо упознају мој рад и стварање. А заиста волим када моји радови и достигнућа помогну другима у њиховом личном оснаживању”, рекла је Тамара Роговић.

Током двогодишњих студија у Единбургу, остварила је бројне групне изложбе и пројекте, као и значајна самостална представљања.

Остварила је три колаборативне уметничке праксе у којима користи видео, инсталацију, текст и перформанс, а које конституишу њену основну праксу, која је слика. Једна од изложби коју поносно истиче је прва ретроспектива слика насталих у узрасту од 6-16 година, чиме је постала најмлађи излагач у Кући краља Петра Првог у Београду. Излагала је и у Културном центру у Паризу.

Тамара Роговић је хуманитарним пројектом бесплатне школе сликања за децу и одрасле „Tasha Art School“ покушала да приближи виши и слободнији ниво уметности и креативног изражавања. Њено интересовање је и арт терапија, што ју је усмерило и на рад са аутистичном децом и развијањем прикладног програма.

“Све чему стремим кроз свој живот и стварање је допринос човечанству на путу разумевања и прављења промена према решавању глобалних проблема – мира у свету, правилног односа ка животној средини, помаци према решавању проблема сиромаштва и глади, право на обезбеђено образовање, права жена и угрожених група, опхођење према животињама и друго. За мене то су изазови чијем решавању је свако људско биће дужно стремити, у којој год дисциплини деловали и какав год домет наш утицај имао. Да свет буде бољи – то је изазов”, објашњава она и додаје: “Константна потреба за уметничким стварањем, идеје, концепти и радови су нешто што ме покреће, а успеси су пратили тај пут”.

Ова млада хероина је добитница и Британске визе за изузетне таленте, које британска влада даје неколицини изузетних талената из целог света, након процене тамошењег Министарства културе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here