Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

Председник привремнеих косовских институција Хашим Тачи састао се у Бриселу са председником Европског савета Доналдом Туском и комесаром Јоханесом Ханом. Јоханес Хан позвао Приштину да суспендује контрапродуктивне таксе. Тачи и европски званичници нису се после састанка обраћали медијима.

Из канцеларије Хашима Тачија прослеђено је писано саопштење у коме се наводи да су теме разговора биле визна либерализација, нормализација односа Београда и Приштине као и политичка ситуација и евроинтерације Косова.

У саопштењу се наводи оцена Хашима Тачија да се регион налази у “тешком стаусу кво” због чега су “многи процеси успорени”.

Тачи се током разговора у Бриселу приликом заложио за “јасније и динамичније залагање ЕУ за европску перспективу Западног Балкана”, стоји у саопштењу Приштине.

Наводи се и да је Хашим Тачи еврoпским званичницима потврдио стратешку “европску орјентацију Косова”, али и критиковао ЕУ због одлагања визне либерализације за грађане Косова.

Европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан је током разговора са председником привремених косовски институција Хашимом Тачијем позвао Приштину да суспендује контрапродуктивне тарифе.

“Понављам позицију ЕУ да је контрапродуктивне тарифе морају бар бити суспендоване”, написао је Хан на свом Твитер налогу.

После састанка са Хашимом Тачијем европски комесар је нагтласио и да је “важно да се дијалог Србије и Косова настави брзо”. Хан је оценио да је то у интересу “стабилности и напретка ширег региона”.

У кабинету европског комесара су потврдили да је Хан са Тачијем разговарао о таксама, неопходности наставка дијалога Београда и Приштине, али и укупном евроинтеграционом процесу Косова.

Визна либерализација, дијалог и политика проширења биле су теме састанка председника Европског савета Доналда Туска и Рамуша Харадинаја, потврђено је Танјугу из Савета.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here