Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарао је са косовским председником Хашимом Тачијем у оквиру серије састанака са представницима институција у Приштини. Након састанка Тачи је поручио да је “дошло време да ЕУ стави на сто могућност разговора о узајамном признавању”.

Хашим Тачи је изјавио је да је дошло време да ЕУ стави на сто питање “узајамног признавања, као прве тачке споразума” Приштине и Београда.

“Верујем да је дошло време да ЕУ стави на сто могућност разговора о узајамном признавању, јер би то требало да буде прва тачка споразума. Желим да верујем да узајамно признавање са постављеним стандардима може да буде добра прилика која гарантује стабилност у региону, добросуседство између наше две земље и која гарантује европску будућност Косова и Србије”, рекао је Тачи након разговора са Лајчаком у Приштини.

Пренео је да је разговор њих двојице био коректан и конструктиван, отворен у правцу проналажења могућности за постизање коначног споразума Београда и Приштине, који би према Тачију, значио “узајамно признавање и могућност да се Косово придружи Уједињеним нацијама”.

Лајчак je на Твитеру написао да је са Тачијем имао добар и проницљив састанак.

“Имао сам врло добар и изузетно проницљив разговор са председником Хашимом Тачијем. Сложили смо се да је Косову потребан дијалог и свеобухватни споразум”, написао је Лајчак.

За касније је планиран састанак Мирослава Лајчака са челницима политичких партија и епископом рашко-призренским владиком Теодосијем.

Лајчак, који је јуче допутовао у Приштину, најпре је разговарао са косовским премијером Авдулахом Хотијем.

Хоти је након састанка рекао да је посета Лајчака организована како би се урадила процена досадашњег тока дијалога и како би се урадили планови за наредне састанке у том процесу. Истакао је да није лак процес дијалога и да “има веома тешке теме као што су Заједница српских општина”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here