Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да не очекује ништа ново у односима Београда и Приштине на Берлинском самиту 29. априла, додајући да ће сусрет лидера Западног Балкана бити рутински састанак са растућом пажњом Немачке и Француске о развоју догађаја на Западном Балкану.

Хашим Тачи је приштинским медијима на албанском рекао да цени растући интерес Немачке и Француске, да честита на споразуму између Македоније и Грчке, те да се фокусира на могућност постизања споразума са Београдом, али, према његовим речима, неће бити ништа ново у односима.

“Наравно, Косово ће учествовати као и сви лидери Западног Балкана, као независна и суверена држава, али не очекујем нешто ново са овог састанка у односима између Косова и Србије. Биће то рутински састанак све веће пажње у развоју Западног Балкана. То је веома добра прилика да ова конференција дефинитивно утиче на либерализацију визног режима за Косово, али и да осуди геноцид Србије на Косову”, рекао је Тачи.

Француска и Немачка окупиће политичке лидере Западног Балкана на скупу крајем априла у Берлину, како би помогли јачање сарадње у региону.

Скупу чији је циљ “неформална размена идеја” присуствоваће, поред осталих, председник и премијерка Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић, косовски председник и премијер, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, као и председник и премијер Албаније, Илир Мета и Еди Рама.

Немачка и Француска желе да помогну јачање сарадње земаља Западног Балкана, посебно у погледу главних политичких тема као што је дијалог између Београда и Приштине.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here