Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да ће мандат за формирање следеће косовске владе понудити партији која буде спремна да у скупштини окупи већину.

Хашим Тачи је то изјавио после консултација и након што је саслушао све ставове представника политичких странака, осим покрета Самоопредељења.

Представници већине странака у косовском парламенту сложили су се са Тачијем да након изгласавања неповерења влади Аљбина Куртија треба да буде изабрана нова.

Председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа рекао је на консултативном састанку код Тачија да је та странка за стварање нових институција, а против нових избора, за које се залаже странка премијера у оставци Аљбина Куртија.

Мустафа је навео да је његова странка спремна да преузме одговорност за стварање већине у скупштини ако јој се понуди таква прилика.

“У име ДСК процењујем да у овом тренутку не би требало да излазимо на биралишта и да треба да уложимо напоре за успостављање владе која има мандат у скупштини и која може нормално да управља земљом. Спремни смо да преузмемо иницијативу да формирамо већину, ако нам се понуди та одговорност и мислим да би то требало да радимо заједно”, рекао је Мустафа.

Рамуш Харадинај, председник Алијансе за будућност Косова, рекао је да његова странка жели формирање нове владе и да су против расписивања избора.

“Не залажемо се за распуштање парламента. Одржали смо изборе које су сви прихватили. Овај парламент је легитиман. Овај парламент има обавезу да држави врати владу са пуним мандатом”, рекао је Харадинај.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да његова странка за сада не подржава излазак на биралишта.

У сусрету са Тачијем, Ракић је рекао да у време када се суочавамо са пандемијом коронавируса, Српска листа подржава стварање нове владе у актуелном парламентарном саставу.

Против нових избора је и Кадри Весељи из Демократске партије Косова, наводећи да ће та странка остати опозиција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here