1. 06. 2020.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак састао се председником Косова Хашимом Тачијем, чиме је отпочео састанке са званичницима.

Косовски председник Хашим Тачи је пренео Лајчаку да процес дијалога “треба да почне либерализацијаом виза за житеље Косова и да се заврши што је пре могуће, обостраним признавањем”.

“Будућност Косова је сигурна само када је део конкретне европске перспективе. У том правцу ћемо радити заједно са САД како бисмо кренули што брже према једном свеобухватном споразуму”, рекао је Тачи на краћој заједничкој конференцији за медије.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак је рекао и да је његов мандат “веома јасан, да се постигне свеобухватни спразум и нормализација односа и да се реше сва отворена питања у регији”.

“Очекујем да завршимо процес који је почео. Имали смо конкретан састанак. Причали смо о роковима, плановима и методологији. Надставићемо комуникацију са осталим представницима Косова. Имаћу и посету Београду како би смо имали припрему дијалога”, навео је Лајчак не износећи детаље.

Лајчак је рекао да не знао да ли ће бити у Вашингтону 27 јуна, али оно шти зна је да ЕУ и САД раде блиско и да очекују блиску сарадњу у дијалогу Београда и Приштине.

За разлику од ранијих појављивања пред медијима, Тачи овог пута није одговорио ко ће представљати Приштину у дијалогу са Београдом.

“Имамо чврсто поверење у САД, прихватамо европоске вредности. ЕУ је каснила у процесу либерализације виза и треба да се крене брже, а Косово ће бити 27. у Белој кући”, рекао је Тачи.

Подвукао је да је за Приштину суштинско да САД и ЕУ деле координацију као стратешки партнери.

Иначе, Мирослав Лајчак је по доласку у Приштину поручио да је дијалог важан и да има датуме, али да не може да их објави сада, јер мора да их координира са партнерима.

Предвиђено је да се Мирослав Лајчак састаје и са председницом парламента Вјосом Османи и премијером Косова Авдулахом Хотијем.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here