Mesto za reklamu

13.02.2019.

Косовски председник Хашим Тачи по први пут је говорио о својим састанцима, “иза камера”, с председником Србије Александром Вучићем.

“Срео сам га иза камера у Бриселу, Ватикану, на различитим церемонијама, такође у Паризу, Бечу и Њујорку. Отворено смо разговарали о дешавањима на Западном Балкану, о питањима која нисам споменуо на конференцијама за штампу. Завршна фаза дијалога је значајна за Косово само ако постоји узајамно признавање и чланство у Уједињеним нацијама”, навео је Тачи у интервјуу за Радио телевизију Албаније, преноси „Индексонлине“.

Он је додао да би постизање споразума са Србијом било једнако “племенито и величанствено као и независност Косова”. Тачи је такође рекао да ц́е Косово остати изоловано ако се не придружи водец́им међународним организацијама.

“Не можемо постати Палестина Западног Балкана. Нец́у прихватити никакав споразум који не гарантује узајамно признавање и чланство у УН-у. Нец́у дозволити да Асоцијација са извршним овлашц́ењима креира Републику Српску и да Косово учини нефункционалним. Нећу чак дозволити ни дискусије о таквим стварима”, објаснио је шта све неће косовски председник.

Тачи није желео ни да се његови сусрети “иза камера” са Александром Вучићем представе као тајни састанци.

“Преговори су били отворени, транспарентни и никако, ни по коју цену тајни састанци”, истакао је Тачи, а преноси РТК.

Председник Косова је навео да ће 2019. година вероватно “бити година историјског, мирног, коначног споразума између Косова и Србије”.

 „Српска стварност“ / РТА, РТК, Газета Експрес, Индексонлине, КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here