Mesto za reklamu

Косовски председник Хашим Тачи каже да поделе и размене територије Косова неће бити. О томе, како тврди, причају они који су помагали Слободану Милошевићу и пријатељи су са Миланом Радоичићем.

“Размена територија се никада неће десити, размена територија је погодба и никада неће бити дозвољена, а подела Косова се може догодити само преко мене мртвог”, рекао је Тачи у Тирани, где је одржан сусрет са албанском дијаспором.

Нико не може да подели Трепчу, ни Митровицу, ни језеро Газиводе, нити да узме центиметар косовске територије, навео је Тачи, пренела је Газета блиц.

“О подели Косова данас говоре они који су помагали Слободану Милошевићу и пријатељи су са (Миланом) Радоичићем”, казао је Тачи.

Не може нико, како је истакао, да порекне његову посвећеност да се припоји Косову тзв. прешевска долина, односно три општине на југу центране Србије, Прешево, Медвеђа и Бујановац, а да то не утиче на целовитост тзв. републике Косово.

Тачи је одбацио и било какав облик успостављања балканске уније, јер, како је рекао, то нарушава “територију републике Косово”.

“Албанска нација мора бити оснажена. Косово има пријатеље и партнере као што су САД, ЕУ, али има и политичке противнике. Војска Косова ће бити војска мира…”, нагласио је Тачи.

Косовски председник је захвалио САД, које подржавају трансформацију Косовских безбедносних снага у тзв. војску.

САД најзаслужније за косовску независност 

Приштина се припрема за улазак у коначну фазу дијалога са Београдом за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа, објаснио је Тачи.

“Нећемо дозволити организацију међународне конференције на којој би била Русија, само ћемо дозволити подршку САД”, рекао је Тачи.

Косовски премијер Рамуш Харадинај већ је одустао од те идеје, следећи његове савете, навео је Тачи.

Тачи је, такође, истакао да неће дозволити рушење односа са САД зарад уских политичких интереса.

“Морамо радити заједно са САД без икаквих интереса и нећемо дозволити да дневнополитички интереси компромитују наше односе са Сједињеним Америчким Државама, које су најзаслужније за косовску независност”, закључио је Тачи, пренела је Газета експрес.

Харадинај: Тачи нанео велику штету Косову

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај рекао је да је Тачи нанео велику штету Косову ставом да демаркација буде део дијалога са Београдом.

“Својим идејама о подели и корекцији граница председник је нанео штету напретку државе и зато смо доспели у ситуацију у којој смо данас”, рекао је Харадинај на молбу новинара да прокоментарише изјаву Тачија да је на његов наговор одустао од идеје о организовању међународне конференције о Косову, преноси Коха диторе.

Харадинај је Тачија и партнере у владајућој коалицији оптужио да у договору са Вучићем оркестрирају дипломатски притисак на њега да суспендује таксе наметнуте на производе из Србије и БиХ.

Како преноси Газета експрес, Харадинај је оптужио и коалиционе партнере, Кадрија Весељија и Фатмира Љимаја, као и опозиционог лидера ДСК, Ису Мустафу, да су брзо променили мишљење и сада су за суспензију те мере.

Харадинај, пише Експрес, тврди да притисак на њега за суспензију такси врше политички лидери у Приштини, а све само зато што су се на то обавезали Вучићу.

“Све ово је производ приштинских политичара. Њихови пријатељи су им рекли да појачају притисак на мене да суспендујем таксе, јер су склопили договор са Вучићем”, тврди Харадинај.

Тачи и људи око њега су, каже Харадинај, тако брзо и лако одустали од те мере иако се сви слажу да би то могло да нанесе штету Косову.

Говорећи о претњама САД да ће повући своје трупе из војне базе Бондстил, Харадинај каже да Америка послује глобално због безбедности, да је гарант мира у целом свету.

“Мислим да су те претње о повлачењу америчких трупа из Бондстила преурањене и натегнуте”, каже Харадинај, који инсистира на томе да сви аргументи иду у прилог задржавању мере о наметнутим таксама све док, како каже, Србија не призна “независно Косово”.

„Српска стварност“ / Газета блиц, Експрес, Радио К и М  /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here