1. 04. 2020.

Косовски председник Хашим Тачи затражио је од председника Демократског савеза Косова Исе Мустафе да предложи кандидата за новог косовског премијера, преносе приштински медији, позивајући се на наводе из Тачијевог кабинета. Одговор је брзо стигао – Авдулах Хоти кандидат за мандатара – Харадинај подржао предлог

Иса Мустафа је Тачију пренео да Демократски савез има обезебеђену већину у скупштини за формирање следеће косовске владе.

“После јучерашњег поподневног састанка на коме је лидер ДСК Мустафа потврдио да је обезбедио довољну већину у Скупштини, Тачи је писмом затражио име потенцијалног мандатара за формирање Владе Косова “, речено је из Тачијевог кабинета.

Демократски савез је у Приштини окупио најуже руководство које треба да одреди кандидата за премијера. Одговор је брзо стигао. Кандидат за премијера је потпредседник странке Авдулах Хоти.

Потпредседник Демократског савеза Косова Авдулах Хоти кандидат је за следећег косовског премијера, потврдио је председник те странке Иса Мустафа, наводећи да је Хоти за номинацију добио подршку свих чланова руководства странке. Харадинај подржава Хотија као премијера.

Иса Мустафа је медијима у Приштини изјавио да је постојао захтев руководства странке да он преузме кандидатуру за премијера, додајући, међутим, да није био у могућности да преузме ту одговорност.

“Разговарали смо о Авдулаху Хотију, Љутфију Хазирију, Кујтиму Шаљи, било је и других имена, вољом свих смо се сложили да господина Хотија предложимо за премијера”, навео је Мустафа.

Предлог ДСК за мандатара биће упућен косовском председнику Хашиму Тачију, који ће га и званично именовати за будућег премијера.

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај најавио је да ће његова странка подржати Авдулаха Хотија из Демократског савеза Косова за новог косовског премијера.

Харадинај је након састанка са Хотијем рекао да га је охрабрио и дао му подршку за формирање владе у тренутку пандемијске кризе.

Према Харадинају процедура формирања нове владе неће дуго трајати.

“То може да се догоди за неколико дана, не може да траје недељама. Овај поступак не може да траје дуже од једне недеље “, рекао је он.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here