1. 12. 2019.

Председник Косова Хашим Тачи поручио је данас у Берлину да ће се било који процес са Србијом третирати на нивоу суверених држава и са политичким консензусом на Косову.

Тачи је на конференцији Института Исток-Запад обећао да ће учествовати у политичком јединству на Косову у вези с питањима која се односе на дијалог са Србијом и да ће допринети постизању унутрашњег консензуса на Косову.

Такође, Тачи је критиковао ЕУ због блокирања процеса визне либерализације за Косово и неотварања приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Он је подсетио и на чињеницу да је Србији истовремено обећано отварање нових поглавља за чланство у ЕУ, уз оцену да Србија непрестано прети савезом са Русијом.

Тачи је напоменуо и чињеницу да је, на дан кад се НАТО састао, председник Србије Александар Вучић отпутовао у Русију на састанак са Путином.

“Ово је порука за оријентацију Србије. Такође, јуче смо чули изјаве српских лидера који негирају злочине и геноцид на Косову”, рекао је Тачи и додао да односи Косова и Србије утичу на стабилност региона Западног Балкана и ЕУ.

Тачи је, говорећи о евроатлантској перспективи држава Западног Балкана, нагласио да би Косово требало што пре да добије визну либерализацију, будући да је, каже, Косово испунило све критеријуме да то и добије.

Тачи је говорио и о изборном процесу на Косову и напорима да се  формира влада и оценио да је Косово успешно прошло тест демократије, без обзира на изборни резултат.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here