Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је, “независно од дискусије у Савету безбедности и без обзира на бриге одређених држава и људи, формирање војске Косова неповратан процес”.

“Одлука институција о оснивању војске је историјска, правична одлука и у складу са вољом грађана Косова и потпуно у складу за уставним мандатом и законским одредбама”, рекао је Тачи током обраћања медијима на приштинском аеродрому пред одлазак у Њујорк, на седницу СБ УН о Косову.

Рекао је да је формирање војске “једна од најбитнијих одлука након проглашења независности, која је ујединила све људе на Косову, без етничких разлика и цео политички спектар, уз велико ангажовање са међународним пријатељима”.

Додатна вредност војске, наставио је Тачи, је “учешће неалбанских заједница” у њој.

“Уколико се Србија наљутила и уколико брине због војске, Срби који су грађани Косова осећају се мирно и комотно и желе да буду део институција и војске”, тврди Тачи, додајући да сада очекује завршницу дијалога са Београдом.

“То ће бити финална фаза дијалога, уз могућност свеобухвтног и трајног споразума, који ће обухватити реципрочно признавање Косова и Србије, уз поштовање Резолуције 1244 и учлањење у међународне организације и за који верујем, да ће одлука скупштине да формира широки тим за дијалог и у координацији са носиоцима инститиуција, уз руководство ЕУ и уз подршку САД и осталих партнера, бити успешан и да ће затворити поглавље сукоба између Косова и Србије”, навео је косовски председник.

Закључио је да дијалогом Косово “жели нормализацију односа, могућност помирења, реципрочног признања, учлањења Косова у УН”.

„Српска стварност / Радио КиМ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here