Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Постизање колективног имунитета није могуће с обзиром на актуелну делта варијанту корона вируса, изјавио је чувени светски професор Сер Ендрју Полард, руководилац тима за развој вакцине у Оксфорду који сматра и да трећа доза вакцине против ковида у овом тренутку није потребна.

Професор Полард  је рекао да чињеница да вакцине нису зауставиле ширење ковида значи да је колективни имунитет постао „мит“.

Како је објаснио, јасно је да делта сој може да зарази и вакцинисане људе онемогућавајући постизање колективног имунитета чак и са високим обухватом вакцинације, преноси „Гардијан“.

„Проблем је што овај вирус нису мале богиње. Ако се 95 одсто људи вакцинисало против малих богиња, вирус не може да се шири у популацији“, рекао је он пред парламентарним одбором.

Према његовим речима, трећа доза вакцине у овом тренутку није потребна и вишак би требало донирати другим државама.

Мишљења је и да би одлука о вакцинацији трећом дозом требало да се заснива на научним истраживањима нагласивши да засад не постоји ниједан доказ о повећању тешких облика болести и смртних случајева код особа које су примиле две дозе вакцине, пренео је Танјуг.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here