Mesto za reklamu

15.04.2020.

Председник Србије Александар Вучић рекао је телефоном патријарху СПЦ Иринеју да због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, а слушајући мере и упутства која налаже струка, није у могућности да укине забрану кретања током трајања полицијског часа.

Председник Вучић је истакао да разуме потребу народа и цркве за прославу највећег хришћанског празника Христовог васкрсења, за коју је Свети Синод, брижно и очински се старајући за своје вернике, замолио државни врх. Ипак, због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, слушајући мере и упутства која налаже струка, нисмо у могућности да укинемо забрану кретања током трајања полицијског часа.

Његова светост патријарх Иринеј приметио је да су након саопштења Светог Синода многи, а неки чак и званични представници, давали непримерене изјаве стварајући необјективну медијску слику, која би могла да штети угледу српске цркве, као и српске државе, нетачно интерпретирајући намеру и цркве и државе.

„СПЦ је до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Републике Србије, а држава се старала да не доноси наредбе, већ најдобронамерније препоруке за добробит верника свих традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији“, наводи се у саопштењу.

Председник Вучић је изразио уверење да ће СПЦ тако поступати и убудуће и на тај начин наставити да учествује у борби против ове светске пошасти.

Председник је искористио прилику да се захвали српској цркви на показаном високом степену друштвене одговорности и указаној помоћи, уз уверење да ћемо јединствени изаћи из ове борбе као победници.

Надајући се разумевању СПЦ и верујућег народа, председник Вучић је Његовој светости и верном народу честитао наступајући празник над празницима древним православним поздравом – Христос васкрсе!

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here