Mesto za reklamu

Поред Николе Тесле и Михајла Пупина, у филму је реч и о троструком добитнику Пулицерове награде Волту Богданићу, Гордани Вуњак Новаковић, јединој жени члану Њујоршке академије наука, српским инжењерима који су творци Аполо програма, потом легендарним оскаровцима Карлу Малдену, Стиву Тешићу, Питеру Богдановићу и другим личностима чије је име уткано у историју. Публика ће чути причу о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу), чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“

27.10.2018.

У великој дворани Коларчеве одржана је премијера дугометражног филма „Теслин народ” редитеља Жељка Мирковића. Овај документарац открива приче о чувеним Србима у Америци, њиховом доприносу развоју човечанства и активном учешћу у стварању историје САД. Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана. У филму се појављује више од 70 истакнутих Срба који су својим радом и достигнућима обележили Сједињене Америчке Државе. Поред Николе Тесле и Михајла Пупина, у филму је реч и о троструком добитнику Пулицерове награде Волту Богданићу, Гордани Вуњак Новаковић, јединој жени члану Њујоршке академије наука, српским инжењерима који су творци Аполо програма, потом легендарним оскаровцима Карлу Малдену, Стиву Тешићу, Питеру Богдановићу и другим личностима чије је име уткано у историју. Публика ће чути причу о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу), чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца”, али и занимљивости попут оне да је Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.

Глумац Џек Димић изразио је велико задовољство што је у филму играо лик Николе Тесле: „Ово је прича о људима који су стицајем различитих околности у последња два века напуштали отаџбину и одлазили у САД. Њихова љубав према земљи из које су отишли остала је у њима и толико је јака да су је преносили и генерацијама које долазе за њима. Филм показује ту везу са отаџбином која је нераскидива и служи као пример и подстрек отаџбини да ту љубав узврати онима који је још увек воле… Тамо далеко…”

Подсетимо да је приликом посете Београду 1892. године Никола Тесла рекао: „Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина”.

Жељко Мирковић, редитељ, продуцент и професор филма и дигиталних медија у САД, завршио је Академију уметности у Београду и мастер студије у Великој Британији. За своје филмове освојио је 53 интернационалне награде, а његов филм „Други сусрет” био је званични кандидат за Оскара у категорији дугометражни документарни филм 2014.

После премијере на Коларцу, ово остварење ће имати биоскопску дистрибуцију широм Србије, а наредне године и у Америци.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here