Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Две особе преминуле су током ноћи у Клиничком центру Војводине. Укупно преминулих у Војводини је осам. Преминуо припадник МУП-а. Тешка ситуација у Новом Пазару. Све више заражених.

Ноћас преминуле две жене у КЦ Војводине:

„Број смртних случајева у Војводини се попео на осам. Године преминулих су од 59 до 83“, рекла је управница Инфективне клинике КЦ Војводине Весна Туркулов, преносе Новости.

Две пацијенткиње у току протекле ноћи су преминуле, имале су дијабетес, хипертензију, то су пацијенти који су претходних дана реферисани као тешки пацијенти.

У Клиничком центру Војводине налази се 95 пацијената, троје их је на машинама за вештачко дисање, један део на интензивном без тих јединица, други део пацијената на полуинтензивној нези….

Са ова два смртна случаја у Војводини у Србији је укупно преминуло 46 особа. Према подацима објављеним јуче на редоном представљању пресека стања, број заражених у Србији је 1.642.

У Србији преминуо припадник МУП-а

Министарство унутрашњих послова упутило је данас најдубље изразе саучешћа породици Радована Тијанића (58), припадника Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије МУП-а, који је преминуо у КБЦ “Драгиша Мишовић” од последица заразом вирусом корона.

“Реч је о ненадокнадивом губитку за Министарство унутрашњих послова. Радован Тијанић је у нашем тиму био познат као изузетан професионалац, пожртвован радник и велики борац за информациону безбедност Србије”, рекао је потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Како се наводи у саопштењу министарства, Тијанић је у Министарству унутрашњих послова провео цео свој радни век, а током готово 34 године рада обављао је послове логистике, полицијских евиденција, аналитике и био је запослен у Одељењу Београд Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије МУП-а.

Директор полиције Србије Владимир Ребић изјавио је да је с министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем постигнут договор да око 10 одсто полицајаца оде на годишњи одмор, како би их сачували као златну резерву, у случају да у редовима полиције буде још више заражених корона вирусом и оних који морају у изолацију.

У Новом Пазару се очекује велики број заражених јер су комшије посећивале зараженог

Директор болнице у Новом Пазару Мехо Махмутовић рекао је да очекују велики број позитивних случајева коронавируса јер је било контаката комшија и пријатеља са зараженим пацијентом.

Махмутовић каже да је тренутно 13 регистрованих случајева заражених коронавирусом, али да очекују још поприличан број, због непоштовања мера Владе.

Самоизолација више не долази у обзир, рекао је доктор Махмутовић за РТС.

„Нема самоизолације, да је умео да се чува не би до тога ни дошло, идеја је да спречимо даље ширење. Један заражени целу околину зарази. Неке колеге су виделе да су пацијенте који су позитивни обилазиле комшије и пријатељи“, навео је др Махмутовић.

Рекао је да су сви проверавани контакти једног пацијента били позитивни, а да забрињава што има и старијих суграђана који су се међусобно дружили, играли шах и домине, иако им је говорено да остану у кућама.

Др Махмутовић истиче да је охрабрила подршка Министарства здравља и председника Александра Вучића, који ће највероватније лично донети помоћ – 10 респиратора и три до пет транспортних респиратора

„Систем је прилично добро организован, забрињавајућ је био недостатак монитора и респиратора, пулсних оксиметара, покретни рендген, али све то сутра стиже“, рекао је др Махмутовић и поручио да спремно дочекују велики број пацијената.

На тестирање је јуче послато 28 узорака, а данас ће их бити послато између 25 и 30.

„Сви са лакшом клиничком клиничком сликом биће пребачени у специјалне центре попут Сајма, а у наредном периоду ћемо од Новопазарске бање направити специјалну болницу за Ковид-19 са 240 постеља“, најавио је др Махмутовић.

Овоме додајмо да су и у Ћуприји евидентиране 72 заражене особе и да је затворено одељење оториноларингологије болнице у Ћуприји.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here