Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

У организацији Амбасаде Босне и Херцеговине у Атини и под покровитељством Одсека за руски језик и књижевност и словенске студије Филозофског факултета у Атини, у амфитеатру Факултета одржана је позоришна монодрама „На Дрини ћуприја“, у извођењу познатог српског глумца Тихомира Станића.

Амбасадор БиХ у Републици Грчкој Бранко Докић, поздравио је присутне присећајући се представе „Моја последња песма“ о песнику Јовану Дучићу којом је у фебруару ове године отворен циклус културних позоришних догађаја за нашу дијаспору у Атини и Солуну.

Говорећи о Андрићевом стваралаштву, амбасадор Докић је истакао да је ток Дрине за нашег славног писца метафора друштвених и историјских токова, изражена кроз његову чувену мисао: „Све су Дрине овог света криве; никада се оне неће моћи све ни потпуно исправити; никада не смемо престати да их исправљамо“.

Позоришној представи, у знак сећања на нашег јединог нобеловца, су присуствовали и амбасадор Републике Србије Душан Спасојевић, амбасадорица Црне Горе Ана Вукадиновић, амбасадорица Словеније Анита Пипан, те бројна дијаспора и студенти који на поменутом Одсеку студирају српски језик.

Присутне је, такође, поздравила и заменица шефа Одсека проф. др Татјана Борисова, док је предавач српског језика на Одсеку др Биљана Турањанин Николопулос, потом, у једном сажетом обраћању студентима, представила Андрићев најпознатији роман.

Велики глумац, Тихомир Станић је публици представио своје  ауторско позоришно дело говорећи одломке из романа „На Дрини ћуприја“.

За дијаспору у Атини, био је то ванредан културни догађај, те су глумачке бравуре Станића поздравили овацијама. Био је то разлог да глумац након представе публику почасти рецитацијом поезије српских песника.

У сваком смислу, ово је био културни догађај за памћење, те су присутни пренели своје жеље да Амбасада настави са оваквим културним ангажманом, стоји у саопшењу Министарства спољних послова БиХ.

https://mojabih.oslobodjenje.ba/vijesti/pozorisna-monodrama-na-drini-cuprija-u-atini/319

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here