Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић саопштио је данас да је Иван Тодосијевић, којег је суд у Приштини осудио на две године затвора звог изјава о Рачку, добио позив да се јави на издржавање затворске казне.

Петковић је на ванредној конференцији за новинаре истакао да нови удар на Србе на Космету и притисак из Приштине долазe у тренутку када се суочавамо са озбиљном кризом на северу покрајине због једностраних и насилних потеза Аљбина Куртија, пре свега довођења специјалаца РОСУ са дугим цевима и оклопним возилима на север.

Он је прецизирао да је Иван Тодосијевић добио позив да се 6. октобра, до 12 часова, јави у Притворни центар у Митровици на издржавање затворске казне од две године, након што је Апелациони суд у Приштини потврдио пресуду Основног суда да је Тодосијевић крив јер је, како је истакао, рекао истину о Рачку.

Према његовим речима, свега овог не би било да је поштован Бриселски споразум, јер су у овом случају Тодосијевићу пресудили Албанци.

   Тодосијевић је честит човек, ужива велики углед и поверење у својој средини и постао је симбол страдања српског народа на Космету.

Пресуда Тодосијевићу је пресуда целом српском народу на Космету, поручио је Петковић.

Директор Канцеларије је подсетио на то да је председник Републике Александар Вучић, што је закључено и на Савету за националну безбедност, затражио да се поништи ова срамна пресуда.

Бриселски споразум предвиђа да код оваквих суђења мора да буде испоштован национални састав судских већа у српским општинама, при чему у тим већима морају бити двојица судија српске националности и један Албанац. У овом случају у већу су се налазила тројица Албанаца, објаснио је он.

Приштина својим понашањем јасно показује да их не интересује Бриселски споразум, поновио је Петковић и напоменуо да је ЕУ на последњем састанку у Бриселу јасно рекла да је прекршен Споразум, али ништа није тим поводом предузела.

Петковић је подсетио на то да Приштина на прошлом састанку, сем о теми несталих, није желела да разговара и да је њихова делегација говорила како не жели да се бави споразумима које је потписивала претходна влада.

У међувремену, Београд све време инсистира на дијалогу и свим споразумима. Ми смо наше обавезе од 2011. до сада испунили. Време је да се каже постоји ли Бриселски споразум или га нема, да ли има свих 48 договорених споразума или они не важе, нагласио је он.

Ми смо за преговоре и очување мира и безбедности, али не дозвољавамо да неко понижава државу Србију, поручио је директор Канцеларије и указао на то да Приштина на сваком кораку гази Бриселски споразум, извлачи шта им одговара, а ЗСО неће да спроведе.

Идеја је да се кроз ЗСО обезбеде колективна права за српски народ на Космету, која данас не постоје, указао је Петковић и истовремено осудио  хапшења лица због билборда „Добродошли у ЗСО“.

Због антисрпске реторике Куртија ове године има више од 100 етничких инцидената, упозорио је он и додао да, уколико Приштина хоће да разговара, морамо да се вратимо на стање пре 20. септембра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here