Mesto za reklamu

04.10.2019.

Председник САД Доналд Трамп позвао је касно синоћ америчког амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела и предложио му да буде специјални изасланик за мировне преговоре Србије и Косова.

Како преносе амерички медији, Бела кућа је приликом најаве именовања Гренела за специјалног изасланика навела његово велико искуство у политичкој комуникацији и преговарању. Његово именовање на тај положај мора да потврди Сенат, а онда би требало да упоредо обавља обе функције.

Гренел обавља дужност амбасадора у Немачкој од маја 2018. године. Он је амерички портпарол са најдужим стажом у Уједињеним нацијама — радио је са четворицом амбасадора од 2001. до 2008. године.

Спољнополитички аутор и коментатор Ричард Гренел је 2010. године основао консултантску фирму „Капитол медија партнерс“. Скоро две деценије био је главни саветник за комуникације званичницима на федералном, државном, локалном и међународном нивоу.

Дипломирао је на Универзитету Еванђел, а магистрирао на Универзитету Харвард, наводи се у саопштењу Беле куће.

Крајем августа државни секретар Помпео је најавио да ће Метју Палмер бити специјални представник САД за Балкан. Недуго потом је и Палмер рекао да ће му први приоритет бити померање дијалога Србије и Косова са мртве тачке.

Да ли то сада Палмер добија појачање или „контролора“? Јер Ричард Гренел (53) је без остатка Трампов човек и још није јасно да ли је његово именовање порука снажног америчког присуства или пак Бела кућа и Стејт дипартмент воде засебне политике?

Гренел важи за Трамповог разгртача, човека без длаке на језику и без задршке када се треба умешати у немачку унутрашњу политику.

Гренел је прошле године постао први декларисани хомосексуалац који је заузео важно место у Трамповој администрацији. Још није ни сео у фотељу амбасадора у Берлину, а већ је изнервирао будуће домаћине интервјуом за десничарски портал Брајтбарт. Рекао је да је његов циљ јачање „конзервативних снага у Европи“, алудирајући на Виктора Орбана, Матеа Салвинији и његовог омиљеног – Себастијана Курца.

Гренел је скупио велико искуство као политички и медијски саветник републиканских политичара. Познат је по отвореним критикама на рачун медија који му се не допадају, а то су у правилу исти они који се не допадају ни Доналду Трампу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here