Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Амерички председник Доналд Трамп поставио је досадашњег амбасадора САД у Немачкој Ричарда Гренела на чело свих обавештајних служби.

Одлуком Доналда Трампа амбасадор САД у Немачкој и специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине нашао се на челу националне обавештајне службе у оквиру које се налази 17 агенција.

Њујорк тајмс подсећа да се Гренел више пута нашао на удару критика због своје отворености, најпре док је био “оперативац”, а потом и као амбасадор.

Због своје лојалности Доналду Трампу, биће постављен управо на чело институције према којој је Бела кућа скептична.

Гренел је, пре петнаестак година, био помоћник тадашњег америчког амбасадора при Уједињеним нацијама, Џона Болтона и био је посебно активан током дипломатских покушаја САД да у Савет безбедности издејствују променз Реѕолуције 1244 о Косову и усвајање плана који је налинио Марти Ахтисари.

Функцију шефа свих обавештајних служби преузеће од Џозефа Магвајера, који је на челу обавештајне службе од оставке Дена Коутса, бившег републиканског сенатора из Индијане.

Њујорк тајмс пише и да Гренел ову вест још није коментарисао, као ни Бела кућа.

Ипак, људи упознати са овим питањем подсећају да је председник у прошлости често мењао мишљење након што су се у медијима појавиле информације о избору чланова његовог кабинета.

Према закону, Магвајер своју привремену позицију мора да уступи до 12. марта. Након тога он може да се врати на чело Националног центра за борбу против тероризма, а могао би и да напусти владу.

Трамп може да изабере било ког званичника кога је одобрио Сенат да замени Магвајера на челу 17 обавештајних америчких агенција, међу којима се налазе Централнообавештајна агенција (ЦИА), Федерални истражни биро (ФБИ) и Национална безбедносна агенција (НСА).

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here