Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да Приштина жели да протера српски народ, што се види на примеру усвајања нацрта статута “Трепче”. Србија ће учинити све да “Трепча – Север” настави да функционише, поручује Петковић.

Петар Петковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да се понавља исти сценарио као 2016. године. Тада су, подсећа, у косовској скупштини два сата после поноћи посланици усвојили закон о “Трепчи”, који предвиђа конфискацију имовине државе Србије, тако што косовска влада постаје власник 80 одсто целокупне имовине и капитала овог комбината.

Пар дана затим влада у Београду је донела одлуку којом се поништава тај закон, као и све радње и правне последице које проистичу. Једна од њих је и доношење статута који подразумева формирање новог предузећа “Трепча а. д.” у приштинском систему којим се отварају врата за имплементацију овог закона.

“Када буде основано ново предузеће, садашње управљачке структуре и организационе јединице престају да постоје. То може да значи, свима је јасно, да хоће да блокирају рачуне и зауставе производњу и извоз концентрата олова и цинка, од чега ‘Трепча – Север’ и живи”, рекао је Петковић.

Указује, међутим, да то што статут предвиђа нови менаџмент, неће моћи физички да се и оствари, јер је “Трепча – Север” у Лепосавићу, а најважнији рудници Бело брдо и Црнац су уз административну линију. Ипак, постоји опасност да ће блокирати рачуне и извоз производа и тиме довести у питање опстанак саме “Трепче” и плате за 3.000 радника.

Петковић оцењује да овом мером Приштина жели да протера српски народ.

С друге стране, Србија ће учинити све да “Трепча – Север” настави да функционише.

“Влада Републике Србије је прошле године усвојила и одлуку да се крене у реализацију изградња фабрике акумулатора од 14 милиона евра, помажемо предузеће и раднике кроз ресорна министарства и Канцеларију за КиМ. Чинимо све што је до нас како бисмо сачували комбинат, неопходан за останак српског народа на КиМ”, рекао је Петковић који је позвао међународну заједницу да реагује.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here