1. 04. 2020.

Српска православна црква прославља данас трећи дан Васкрса – Васкршњи уторак.

Васкрс хришћани славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обелжени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак. Иначе, цела ова седмица назива се Великом, односно Страсном недељом, а православци Васкрс прослављају Светом литургијом.

Васкрс се слави од времена првих апостола и његово начело и суштина објашњавају се речима Светог апостола Павла, записаних у апостолским делима: “Ако Христос не васкрсе, празна је проповед наша и празна је вера наша”.

Празновањем Васкрсења хришћани наглашавају своју веру и победу живота над смрћу.

У народу се овај уторак сматра најбољим уторком у целој календарској години. У средишној Шумадији се, пак, празнују три водена уторка.

То су, осим данашњег, уторак по Ђурђевдану и уторак по Тројицама. Сва три уторка, у јеку пролећних радова у пољу, посвећена су води, односно празнују се да би пала киша, неопходна за раст и род усева. По веровању у Гружи, на водени уторак није ваљало ништа радити (прати, шити, крпити, украшавати) на мушкој одећи, поготову будућих војника.

Понегде се у селима одржавају свадбе, јер се време празновања сматра посебном благодаћу, па се та благодат жели пренети и на нове супружнике и њихову новоосновану породицу.

Ако се дете роди на овај дан, биће срећно и дуговечно. Добро је ићи у посету или кренути на пут. Током свих Ускршњих дана важи правило да се радост дели са свима, када се треба окупити са породицом и најближима. Славе које “падају” у среду и петак током ове седмице нису посне.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here