1. 08. 2019.

У Београду jе одржан тридесет седми протест “Један од пет милиона”, а окупљање учесника је почело око 19 часова код Теразијске чесме. Протест je завршен испред зграде РТС. Један од организатора Срђан Марковић, позвао је на бојкот предстојећих избора и рекао да нема преговора и округлих столова са председником Српске напредне странке и државе Александром Вучићем.

Један од организатора протеста Срђан Марковић рекао је да демонстранти немају ништа против војске и полиције, али да су злоупотребљени од власти. Истакао је да са насилницима нема преговора и округлих столова и позвао на бојкот избора.

„Избори ће изгледати као кад су нас тукли у суботу испред зграде Председништва“, рекао је Марковић, који је подсетио на догађаје током претходног протеста Један од пет милиона и нагласио да грађани нису против војске и полиције.

Марковић је поручио Вучићу да нема потребе да се плаши „јер га нико неће тући“.

Он је истакао да је Вучић „узурпирао власт, бојкотује здрав разум, бојкотује све нас и зато нема преговора ни округлих столова – јер ми волимо Србију“.

Према његовим речима, у оваквој атмосфери у друштву није могуће да постоје фер избори.

„Разоктићемо све лажи и преваре и за све лоповлуке ћете ићи у затвор, тако ће у Србији почети да се вреднује професионализам“, рекао је, након чега су окупљени кренули у протестну шетњу ка згради Председништва.

Организатори протеста су, уочи његовог данашњег одржавања, саопштили да је посвећен борби против насиља и пребијања неистомишљеника власти, за поштовање родне равноправности и против понижавања војске које спроводи Вучић.

Организатор је подсетио да су Марковића проше суботе „припадници војне полиције Кобре ударили и пребацили преко ограде испред зграде Председништва“.

Међу окупљенима су били и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, представник Двери Југослав Кипријановић, председник општине Стари град Марко Бастаћ и председник Нове странке Зоран Живковић.

Учесници протеста Један од пет милиона раширли су по земљи, око зграде Председништва,  паное на којима су исписане 42 препоруке за слободне и фер изборе.

Испред згаде је, као обезбеђење, било шест припадница војне јединице Кобре. Учесници протеста су, након што су оставили те поруке, наставили ка згради Радио телевизији Србије, где су завршили протест позивајући новинаре те медијске куће да професионално обављају свој посао.

Представница организације „Један од пет милиона“ Мила Јовановић позвала је запослене Радио-телевизије Србије (РТС) и новинаре те куће да по савести обављају свој посао и не буду саучесници у пропасти Србије.

Она је рекла да РТС није добро извештавао о пребијању демонстранта Срђана Марковића. „Да ли је РТС позвао овог младог човека да каже шта се десило? Да ли је РТС обављао свој посао како треба, наравно да није“, рекла је Јовановић.

Она је истакла да је председник Србије Александар Вучић „театрално“ склонио ограде а да су му они као ограде донели захтеве.

„Једина ограда између њега и нас је закон, а због закона ви сте на улицама већ девет месеци“, рекла је Јовановић. Код РТС су запаљене бакље, а грађани су узвикивали „РТС-СНС“. Организатори су позвали демонстранте да прођу поред Трга Николе Пашића и поздраве власницу Канала 9 Мају Павловић која штрајкује глађу.

Протест Један од пет милиона завршен је вечерас подршком власници новосадског Канала 9 Маји Павловић, која штрајкује глађу од понедељка у центру Београд.

Први протест одржан је 8. децембра, и од онда се упућују захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

„Српска стварност“ /РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here