Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

У Београду се одржава тринаести протест “Један од пет милиона”. Грађани незадовољни влашћу окупили су се на Платоу испред Филозофског факултета у Београду одакле су кренули у протестну шетњу. Протести и у другим градовима Србије.

Грађанима се на почетку протеста обратила Марија Лукић која је, како каже, била злостављана од стране председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке.

“Ја сам та која није хтела и која неће то да трпи. Ја сам та која ће ићи до краја макар по правду ишла пешке до Стразбура, ако је у овој земљи нема и ако је селективна и ако је под притиском извршне власти”, рекла је Лукићева.

Указала је да не зна да ли је храбра, али да сада зна да није сама јер је толико људи подржава. “Жао ми је што је требало да дођете овде да би људи чули у каквом паклу живим и колику тортуру трпим од локалног шерифа и његових људи”, додала је Лукићева.

Истакла је да се никада није бавила политиком, већ да је ово “борба за достојанство, за част и за правду”.

“Није довољно што је на силу поднео оставку, која још није и не зна се када ће бити усвојена, није довољно јер мора да сноси кривичну одговорност за све што је урадио. Није довољно ако ће опет шаблонски одлагати рочишта, ако ће са својим људима вршити притисак на судство и искључивати сигнал кабловском оператеру”, навела је Лукићева.

Грађанима се обратила и самостална народна посланица Мариника Тепић која је рекла да вечерас они шире вирус слободе, а не вирус грипа како их је оптужио председник Александар Вучић.

Обраћање Маринике Тепић на протесту

“Сад ме добро слушај Александре Вучићу, мислиш да смо заборавили на убиство Оливера Ивановића, мислиш да смо заборавили хеликоптер, Савамалу, Панчићев врх, мислиш да смо заборавили Вулинову тетку и Београд на води, мислиш да смо заборавили Деска из Раките. Е па нисмо”, истакла је Тепићева.

“Нећемо стати јер нас унижаваш сваког дана, вређаш нам интелигенцију, достојанство, отимаш нам права, сваком понешто – најстаријима пензије, најмлађима перспективу. Пензионере си свео на то да купују лекове на фолију, а родитеље пелене на комад, док им причаш како живе никад боље”, поручила је Тепићева.

Грађани су након тога кренули у протестну шетњу. Маршрута којом се шета ове суботе је: Плато испред Филозофског факултета – Узун Миркова – Париска – Кнеза Симе Марковића – Поп Лукина – Бранкова – Теразијски тунел – Светогорска – Таковска.

Колона се накратко зауставила испред зграде Радио-телевизије Србије. Одатле су наставили ка Народној скупштини.

Протести и у другим градовима

Грађани Крагујевца су изашли у протесну шетњу, девету по реду. Окупљање је било, као и до сада, на платоу Робне куће “Београд”, одакле је почела шетња централним градским улицама, до Ђачког трга и Прве крагујевачке гимназије.

Протест у Крагујевцу

Дванаести пут заредом у Пироту је одржан протест “Један од пет милиона”. Окупљени грађани поновили су захтеве да траже смену режима и преиспитивање рада суда и тужилаштва у Пироту који заташкавају предмете. Поновили су да неће одустати од протеста све док на улице не изађе цео град.

Протестно окупљање, треће по реду, одржано је и у Смедеревској Паланци код фонтане, а присутним грађанима обратила се Санда Рашковић Ивић, нагласивши да Александар Вучић мора бити председник свих грађана Србије, а не само своје Српске напредне странке.

Протест је одржан и у Јагодини, а грађани су прошетали главном улицом до градске скупштине.

Пету недељу заредом протести су одржани и у Александровцу. Жупљанима окупљеним на централном тргу, где су потписивали “Споразум са народом”, обратили су се народни посланик Марија Јањушевић и Горан Јешић, бивши председник општине Инђија, честитавши им на храбрости да изађу и боре се за слободу која им је одузета, на начин на који је то било и 2000. године.

Протест у Александровцу

У знак подршке грађанским протестима у Србији организована је и пета протестна шетња центром Бруса. Поштујући Задушнице, дан сећања на све преминуле, окупљени грађани Бруса су главном градском улицом прошли у тишани, није било говорника, нити музике.

Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

Протест су, између осталих, подржали и професори са Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Факултета драмских уметности и други.

„Српска стварност“ / Агенције, РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here