Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић позвао је у отвореном писму председника Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвида Мaкалистера да организује дијалог српске власти, опозиције, представника медија и цивилног друштва под покровитељством ЕУ, јер, како је оценио, досадашњи разговори нису донели резултате.

Сергеј Трифуновић каже да би редовни избори требало да се догоде 2020. године, али у последњих неколико недеља “већина опозиционих странака озбиљно разматра бојкот ових избора, пошто не постоје услови да они буду фер и поштени”, саопштио је ПСГ.

“ПСГ разуме да је учешће на изборима и касније у Парламенту камен темељац демократског друштва, и ми ћемо се борити за изборне услове до самог краја. Ми смо узели учешће у округлим столовима на којима су разговарали власт и опозиција, али ови разговори нису довели ни до каквог напретка и упитно је да ли ће се више и организовати”, наводи се у писму Трифуновића Дејвиду Макалистеру.

Председник Покрета слободних грађана сматра да би то био значај корак у превазилажењу тренутне кризе, а као у случају Северне Македоније институције ЕУ морају бити спремне да раде са странкама да осигурају пуну имплементацију свих договора који би били постигнути.

“Такође желимо да подигнемо пажњу о потреби за извештајем који би јавно и директно указао на проблеме у систематским проблемима у владавини права. ‘Прибе извештаји’ су се у Северној Македонији показали као добар корак у усвајању препорука и побољшању како владавине права тако и бољих изборних услова”, написао је Трифуновић.

Он додаје да “пошто су се све велике владајуће и опозиционе странке сагласиле за приступ Србије у Европску унију, једино што има смисла је да пристану на овај формат у ком би она била медијатор који би нам помогао да избегнемо озбиљну политичку кризу”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here